Imemasinad aitavad haiged terveks

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui lihaste toonus neis klemmidega kohtades tõuseb, on sellest abi neelamishäiretest ülesaamisel. Kuni pooled traumalise ajukahjustuse ja insuldiga patsiendid kannatavad neelamishäire all ning sageli esineb insuldi tagajärjel ka tsentraalse päritoluga näonärvihalvatus. Pildil patsiendi osas psühholoog Liisi Kööts.
Kui lihaste toonus neis klemmidega kohtades tõuseb, on sellest abi neelamishäiretest ülesaamisel. Kuni pooled traumalise ajukahjustuse ja insuldiga patsiendid kannatavad neelamishäire all ning sageli esineb insuldi tagajärjel ka tsentraalse päritoluga näonärvihalvatus. Pildil patsiendi osas psühholoog Liisi Kööts. Foto: TÜ Kliinikum

Patsient Jelena Ainsoo tõmbab kätte ratturikindaga üsna sarnase sõrmiku ja jääb arvuti ette ootama. Tegevusterapeut Mariliis Romandi valib talle hiireklikiga mängu ja treening algab.


Ekraanil alustab vonklemist kollane triip, mille peal tuleb hoida pallikest. Ülesanne on sarnane arvutihiire abil kursori liigutamisega. Palli tuleb rajal hoida aga mitte hiirega klikkides, vaid kinnastatud käe näpu-, pöidla- ja randmelihaseid pingutades.

Patsient Jelena Ainsoo ütleb oma haiguse kohta nii, et algul olid tal valud, siis tuli nõrkus, siis esimene opp ja siis teine opp. Ja nüüd – et ta vasak käsi sama osavaks saaks, kui see oli enne haigust, vajab selle peenmotoorika hoolega treenimist.

Tartu Ülikooli Kliinikumi (TÜK) statsionaarse taastusraviosakonna tegevusterapeut Mariliis Romandi selgitab, et kindaga arvutiprogramm võimaldab lisaks käelihaste treenimisele hinnata ka käe liikuvust ja sooritusvõimet ning jälgida seda, kuidas käsi paraneb.

Tegevusterapeudi kabineti vastas üle koridori töötab logopeed Anne Uriko. Tema tööruumis on järgmine tehnikaime, mis on ainulaadne terves Baltikumis.

See on näo- ja kaelapiirkonna lihaste talitluse mõõtmise aparaat, mida saab kasutada näonärvi halvatuse ja neelamishäirete ravis. Aparaat võimaldab väga täpselt piiritletud näo- või kaelapiirkonna lihastoonust mõõta ja elektriimpulssidega treenida.

Ka ootab logopeedi kabinetis lahtipakkimist häälehäirete ravi aparaat, mille abi võivad vajada näiteks lauljad või näitlejad, aga paljud teisedki inimesed. Uriko märgib, et tänu moodsale tehnikale on nende osakonnas loomisel omaette kõne- ja neelamishäirete taastusravikeskus.

TÜK spordimeditsiini ja taastusravikliiniku statsionaarse taastusraviosakonna vanemarst Aet Lukmann lisab, et osakond sai juba olemasolevale 25 voodikohale juurde viis.

Ka on Lukmanni sõnul tänavust haigekassalepingu mahtu suurendatud peaaegu 40 protsendi võrra, mis tähendab, et käesoleval aastal on võimalik statsionaarses taastusraviosakonnas ravida 115 haiget rohkem kui eelmisel aastal.

Ka ravijuhu maksumus on suurenenud 112 euro ehk 1747 krooni võrra, mis tähendab põhjalikumaid uuringuid ja sisukamat ravi.

Lukmann rõhutab, et taastusravi on samasugune eriala kui kardioloogia või neuroloogia. Eripära vaid selles, et see on kompleksne eriala, mis eeldab meeskonnatööd ja mis parandab inimese kõiki funktsioone, nii füüsilist, emotsionaalset kui sotsiaalset võimekust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles