Treffneri koolipoiss tõi rahvusvaheliselt matemaatikaolümpiaadilt hõbemedali

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise matemaatikaolümpiaadi hõbemedal tuli Eestisse. Pildil Eesti lipuga HTG noormees Richard Luhtaru.
Rahvusvahelise matemaatikaolümpiaadi hõbemedal tuli Eestisse. Pildil Eesti lipuga HTG noormees Richard Luhtaru. Foto: Erakogu

Tänavuse rahvusvahelise matemaatikaolümpiaadi hõbemedal tuli üle viieteist aasta Eestisse. Matemaatikaolümpiaad toimus 12.-23. juulini Brasiilias, Rio de Janeiros, kus Eesti võistkonna parimana pälvis hõbemedali Hugo Treffneri gümnaasiumi noormees Richard Luhtaru.

Rahvusvahelisel matemaatikaolümpiaadil lahendati kahe päeva jooksul kokku kuus ülesannet, mille peamine raskus seisnes matemaatikatõdede nutikas kombineerimises. Seega ei piisanud edukaks soorituseks lihtsalt faktide ära õppimisest. Selleaastane olümpiaad sisaldas palju keskmisest keerulisemaid pähkleid, millest kõige raskemale ülesandele esitas täislahenduse vaid kaks õpilast.

Võistlejaid olid tänavu 111 riigist ning Eesti võistkond jäi mitteametlikus riikide arvestuses 71. kohale. Eesti võistkonda kuulusid lisaks Luhtarule veel Joonas Jürgen Kisel Tallinna Vanalinna hariduskolleegiumist, Kaarel Hänni Tallinna reaalkoolist, Nikita Leo Gustav Adolfi gümnaasiumist, Toomas Tennisberg Hugo Treffneri gümnaasiumist ja Hendrik Vija Miina Härma gümnaasiumist.

Eesti võistkonna juhendaja Sandra Schumanni sõnul võib Eesti võistkonna tulemusi sel aastal pidada sellel vanimal ja suurimal olümpiaadil suurepäraseks.

Schumann ütles, et Eesti võistkond oli tugev ja seda peegeldasid ka tulemused. Eelmine hõbemedal toodi matemaatikaolümpiaadilt koju 15 aastat tagasi ja kokku on Eesti sellelt võistluselt teeninud vaid viis hõbemedalit, mis lisab alles 10. klassi lõpetanud Richard Luhtaru saavutusele veelgi sära.

Tänavu läks olümpiaadi võit Amirmojtaba Sabourile Iraanist, Yuta Takayale Jaapanist ja Hữu Quốc Huy Hoàngile Vietnamist.

Lisaks võistlemisele pakkus olümpiaadi korraldaja Instituto de Matemática Pura e Aplicada (IMPA, puhta ja rakendusliku matemaatika instituut) osalejatele rikkalikku kultuuri- ja meelelahutusprogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles