Maamehed sõidavad linna suurele väljanäitusele

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valtra traktoreid ja muid põllumasinaid, näiteks pildile jäänud kaaruteid müüva firma Taure müügijuhataja Toomas Jürgen vaatas eile oma silmaga üle, kas kõik on messiks läikima löödud.
Valtra traktoreid ja muid põllumasinaid, näiteks pildile jäänud kaaruteid müüva firma Taure müügijuhataja Toomas Jürgen vaatas eile oma silmaga üle, kas kõik on messiks läikima löödud. Foto: Margus Ansu

Rahvakalendri järgi on täna künnipäev. Selle aasta kevadtööd juhatab sisse laupäeva pärastlõunani peetav maamess, mis tõmbab ligi nii suurtalunikke, metsamehi kui ka seemnekartulit või noori õunapuid vajavaid potipõllumehi.


Suured veoautod vedasid eile Kreutzwaldi tänaval asuvasse Tartu Näituste messikeskusse üha uusi läikivaid masinaid, mille mehed pärast paikaseadmist lapiga hoolikalt üle käisid.

Türil ja Tartu külje all Ülenurme lähistel tegutseva firma Taure platsil kiiskasid Valtra traktorid, Kivi-Pekka kivikogurid, Kuhni söödajaoturid-mikserid, Rote sahad ja veel paljud maainimestele vajalikud masinad, näiteks iseliikuv taimekaitseprits. Seda kallist ilu vaadates tekib küsimus, kas masu on tõesti läbi.

Traktorimüük suureneb

«Mis te ise arvate,» kostis klantsiva punase kaaruti juures askeldanud Taure müügijuhataja Toomas Jürgen.

«Tänavuse aasta esimese kolme kuuga müüdi Eestis traktoreid kaks korda rohkem kui mullu sama ajaga. Ka aprill ja mai tulevad head müügikuud,» selgitas ta.

Taure on tänavu müünud juba 24 Valtrat, kogu eelmisel aastal läks firmal kaubaks 65 traktorit. «Traktor on universaalne masin,» ütles Toomas Jürgen. «Seda vajavad peale põllumeeste ka paljud teiste tööde tegijad, näiteks tänavapuhastusfirmad.»

USA kontserni Great Plains külvikuid ja muud põllutehnikat müüva Jõgevamaal tegutseva Great Plains Baltic OÜ juht Tõnis Sareal märkis, et mullu andis masu end firmas tunda, aga tänavu on elu hakanud edenema.

Selle näide on ka Great Plainsi hiigelsuur ehk üheksa meetrit laia tööpinnaga ja vanas rahas oma paar miljonit krooni maksev otsekülvik, mille ostis ära Järvamaa põllumees.

Selle vägeva riistapuuga, mis müüja sõnul keerab nagu sõiduauto ja on Eesti suurim külvik, saab tunnis külvatud vähemalt üheksa hektarit põldu.

Üllatusi on igal maamessil, nii ka sel aastal, tõdes messi korraldava Tartu Näituste projektijuht Margus Kikkul.

Tänavu on maamessile tulnud üle 270 ettevõtte, millest oma 80 firmat on siin esimest korda.
«Seega ei saa kuidagi öelda, et kõik on nagu tavaliselt,» muheles Margus Kikkul.

Õpetlik akadeemia ja baar

Teistmoodi on näiteks see, et paar viimast aastat peetud tõupullide oksjonit ei ole. Aga ligi 800-ruutmeetrine laut on ikkagi loomi täis ja seal korraldavad loomakasvatajad kõigil kolmel messipäeval loomade näitusšõud.

Linna väljanäitusele on toodud pullid, vasikad, lambad, sead ja mõned väiksemad loomad.
Kes tahab oma toidulauale rohkem veiseliha tuua, võib läbi astuda veiselihaakadeemiast, kus valmib kodumaisest veiselihast head ja paremat.

Täna teevad veiselihaakadeemias süüa ja jagavad näpunäiteid Dorpati peakokk Ahto Kikas ning Tallinki meisterkokk Roman Kljutšivski.

Reedel ja laupäeval töötavad akadeemias Eesti Kulinaaria Instituuti esindav Dimitri Demjanov ja restorani Olde Hansa peakokk Emmanuel Wille.

Põllumajandus-kaubanduskoda avab messil aga piimabaari, kus põhirõhk on piimakokteilidel.

Maamess

• Kreutzwaldi tänaval Tartu Näituste messikeskuses peetav maamess on avatud täna kl 10–18, reedel kl 9–18 ja laupäeval kl 9–16.

• Messikeskusega piirnevatele tänavatele ja maaülikooli veterinaarkliiniku juurde ei tohi autosid jätta, keelu eirajaid trahvib politsei ja liiklust segavad autod teisaldatakse. Ka ei tohi parkida Tuglase tänava pikendusel.

• Messi külastajad võivad tasuta parkida laululava ülemises ja alumises parklas. Laululava alumisest parklast sõidutab tasuta buss huvilised messile iga 20 minuti tagant.
• Kondimootoriga tulijaid ootab tasuta jalgrattaparkla.

Allikas: AS Tartu Näitused

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles