Välistreenerid valmistavad meie sportlasi ette MMiks

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnatud treener Nikolai Pešehhonov näitab Kristin Kuubale, kuidas harjutus kangikettaga aitab parandada randmete vastupidavust. Võidab ju see, kes peab vastasest kauem vastu.
Hinnatud treener Nikolai Pešehhonov näitab Kristin Kuubale, kuidas harjutus kangikettaga aitab parandada randmete vastupidavust. Võidab ju see, kes peab vastasest kauem vastu. Foto: Sille Annuk

Igal treeneril on mõni uus mõte või nõks varuks, et tuua sportlane välja oma mugavusalast, sest ainult nii tuleb areng, selgitas välistreenerite abi kasutamist sulgpalliklubi Triiton eestvedaja Mart Siliksaar.

Sel suvel aitavad nii MM-koondislasi kui ka kõiki teisi noori Tartus treenida Rafael Galvez Hispaaniast ja legendaarne Nikolai Pešehhonov Venemaalt, kes on omaaegne 27-kordne Nõukogude Liidu meister.

Rõõmuga Tartus

Ea poolest võiks Nikolai Pešehhonov (71) juba ammu pensionipõlve pidada, kuid pensionäri elu ei ole Ukrainas just meelakkumine. «Minu pension on 40 eurot kuus, korterikulud on talvel aga 80 eurot,» tõi ta näite. Ainus võimalus elada on edasi töötada.

Moskvas sündinud Pešehhonov oli aastakümneid Nõukogude Liidu parim sulgpallur. Pärast tippspordiga lõpparve tegemist suundus ta treeneritööle Ukrainasse. 

Nõukogude Liidu lagunemise järel läks Pešehhonov aga Sloveeniasse, kus töötas koondise peatreenerina 20 aastat. Poeg, kes on terve elu Sloveenias elanud, jäigi sinna. Teda ennast koos abikaasaga tõmbas aga tagasi Ukrainasse. «Seal on meil oma korter ja suvila – mulle meeldib seal,» kinnitas vahepeal Ukraina kodakondsuse saanud Pešehhonov.

Nõukogude Liidu lagunemise järel läks Nikolai Pešehhonov Sloveeniasse, kus ta töötas koondise peatreenerina 20 aastat.

Tosinaks päevaks Tartusse saabunud Pešehhonovile meeldib, et siin tehakse trenni kogu suve. Veel meeldib talle Tartu puhas elukeskkond. Ligi miljoni elanikuga kodulinnas Dnipropetrovskis on õhk tema sõnul väga must.

Perspektiivi ja võimalusi on Pešehhonovi hinnangul Tartu sportlastel kindlasti, aga väga palju sõltub nende elust väljaspool spordisaali. «Mõni tüdruk või poiss on aasta pärast armunud ja siis on sulgpalliga ühelpool,» lausus ta naeratades.

Rafael Galvez / Foto Sille Annuk
Rafael Galvez / Foto Sille Annuk Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Hispaanlane Rafael Galvez on tänavu Tartus aga lausa neli kuud. Malagast pärit 26-aastane sulgpallur oli treeningupartneriks Hispaanias laagrites käinud Raul Mustale ning kui treener Mart Siliksaar märkas, et Galvezil tekib hea kontakt lastega, otsustas ta hispaanlase Tartusse kutsuda.

«Alustasin sulgpalliga vist juba kuueaastaselt,» meenutas Galvez. 13-aastaselt kolis ta Madridi, et tegeleda sulgpalliga tipptasemel, ning tema kuulsaim treeningukaaslane on endine maailma esinumber ja praegu neljandal kohal olev Carolina Marín. 

Tartu Postimehele kinnitas Galvez, et lõpetab septembris kodumaale naastes ülikooli füsioteraapia erialal. Emajõelinnas talle meeldib, ehkki ilm on siin võrreldes tema kodukandiga külmem. Jahedal kliimal on aga eelis: paljud lapsed tulevad sulgpalli mängima, mitte ei aja õues jalgpalli taga, muheles ta.

Kõrged eesmärgid

Augusti lõpus Šotimaal Glasgow’s peetavaile sulgpalli maailmameistrivõistlustele said Eestist kutse üksikmängijana Raul Must ning naispaar Kristin Kuuba ja Helina Rüütel. Must asub praegu maailma edetabelis 49. kohal, eesmärk on tõusta aga 20 sekka, sedastas treener Siliksaar. Kuuba ja Rüütel asuvad paarismängus 65. koha piirimail.

Paarismängu kõrval ka üksikmängijana võistlev Kuuba loodab jõuda maailmas saja parima sekka. «Arvestades, et ta on aastaga tõusnud üksikmängus ligi 200 kohta, on see realistlik,» leidis treener. Selleks tuleb aga MMil hästi esineda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles