Purjus paarike ärandas Emajõel linna ujuvkai

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeva hommikul seisis ärandatud ujuvkai Kaarsilal lähistel.
Esmaspäeva hommikul seisis ärandatud ujuvkai Kaarsilal lähistel. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Purjus paarike lasi pühapäeva õhtul Ujula Konsumi juurest lahti linnale kuuluva ujuvkai ning parvetas sellega pea Kaarsillani välja.

Karlova sadama kapten Toomas Oks kuulis ujuvkai ärandamisest eile õhtul kella seitsme paiku. «Kell oli täpselt 19.14, kui mu hea tuttav Siim Leenurm helistas ja ütles, et üks purjus paarike parvetab ujuvkaiga mööda Emajõge allavoolu,» sõnas ta.

Tolleks hetkeks olid parvetajad jõudnud Vabaduse silla alt läbi ehk olid sõitnud sadakond meetrit. «Seejärel helistas ta kohe politseisse ja andis teada, et linna ujuvkai on lahti päästetud ja parvetab allavoolu. Meie info lubati kohe edasi anda, aga paraku mingit reageerimist politsei poolt ei olnud,» rääkis Oks.

Kai triivis kaldasse

Kuna korrakaitsjate tulek võttis aega, jalutas Leenurm parvekesega mööda Emajõe kaldaäärt kaasa ja jälgis, mis jõel toimub. Mõne aja pärast jõudis tema juurde ka lõbusõidulaeva Alfa kapten Rain Kiidma. Umbes lodjakojale kuuluva Sisevete Saatkonna vastas triivis kai kaldasse. Paarike ronis maha ning suundus läbi pargi Roosi tänava poole.

Kuna politseipatrull polnud endiselt saabunud, hiilis laevakapten neile järele ning helistas samal ajal uuesti politseisse. Oksa sõnul jõudis patrull kohale alles 35 minutit pärast esimest kõnet.

Politsei pressiesindaja Kerly Virk ütles, et parvetajateks olid 36-aastane mees ja 24-aastane naine. Kontrollimisel selgus, et mees oli tarvitanud alkoholi, naine aga mitte. 

Politseile ütles paarike, et ujuvkai oli ise allavoolu liikuma hakanud. «Nad väitsid, et üks paat sõitis mööda ja sillake läks lihtsalt vee peale hulpima,» lausus Oks. Ta ei tahtnud aga öeldut uskuda: «Me ise kevadel paigaldasime selle. Panime ta korralikult poltide ja mutritega kinni ja et seda lahti saada, pidi keegi need uuesti lahti keerama.»

Oksa sõnul on vähetõenäoline, et keegi oli tõepoolest juba varem ujuvkai kinnitused lahti keeranud, aga isegi sellisel juhul pidi paarike kõvasti vaeva nägema, et kai kaldast lahti saada. «Kevadest alates on veetase umbes 40 sentimeetrit langenud ja parve kividelt lahti vinnamine on suur töö,» sõnas ta.

Eile lõuna ajal seisis ujuvkai endiselt sadakond meetrit enne Kaarsilda kaldas. Oksa sõnul oli linnast võetud Karlova sadamaga siiski ühendust ning lubati tellida ujuvkai tagasi paigaldamine.

Infotelefoni pole

Pärast selle uudisloo ilmumist esmaspäeval Tartu Postimehe veebis võttis toimetusega ühendust tartlane Tõnu Valge ning väitis, et ujuvkai võis kaldast siiski ise lahti tulla, kuna ta oli kinnituste puudumist mär­­ganud juba pühapäeva hommikul.

«Käisime pühapäeval pruudiga suure merekanuuga Emajõel sõitmas ning tegime selle randumissilla juures peatuse. Neli kinnituskohta olid kinni ainult ühe kõvera poldiga. Ja siis ma hakkasin mõtlema, et kuhugi helistada ei ole. Mitte mingit infonumbrit pole,» rääkis ta.

Valge nägi tagasi tulles enda sõnul ka ise Kaarsilla juures parvetavat paarikest. «Aga enne seda tahtis üks täiesti segane lukskaatri kapten meid oma lainega ära uputada. See oli Rebase sadama juures. Tõenäoliselt võis seesama kaater ka selle ujuvkai lahti loksutada,» lausus Valge ning pakkus, et kaater võis olla pärit Kvissentalist. 

«Kahjuks ei vaadanud ma numbrit. Pärast veel kahetsesin, sest sõita nii lollilt nii suure aparaadiga on kuritegu. Käisime kanuuga Luunja sillani välja ja väga palju oli huligaanitsemist,» tõdes Valge. Eriti ohtlikuks pidas ta jettidega kihutajaid, kes teevad suurel kiirusel jõelt äkkpöördeid Kabina ja Aardlapalu karjääri.

«Ja sellises olukorras pole kuhugi helistada. Politseikaatril võtab kohalejõudmine aega 45 minutit. Selle ajaga on nii röövpüüdjad kui kihutajad ära läinud. Meil puudub telefon, kuhu teatada,» kurtis Valge.

Veeteede ameti väike- ja siseveelaevade osakonna Tartu piirkonna vaneminspektor Oleg Barinski-Gesjuk ütles probleemi kommenteerides, et alati tasub helistada veeteede ameti infotelefonile.

Veeteede amet aitab

«Meil on olemas navigatsioonitalitus, on mereabi. Eks see number võiks olla ka nendesamade kaide küljes,» lausus Barinski-Gesjuk. Ta lisas, et kuigi inspektorid tegelevad ise rohkem laevadega, delegeeritakse info kindlasti õigesse kohta edasi.  

Barinski-Gesjuk tuletas meelde, et 2013. aastast kehtib Tartu maavanema korraldus, mis keelab Tartu linna piires Emajõel kihutamise ja lainete tekitamise, kuid paraku sageli sellest piirangust kinni ei peeta. «See on üldise kultuuri küsimus,» lausus ta ning avaldas lootust, et ajapikku asi paraneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles