Selgus Tartu ülikooli raamatukogu uus remontija

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli raamatukogus on remont aasta algusest seisnud.
Tartu ülikooli raamatukogus on remont aasta algusest seisnud. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu ülikool kuulutas tänavu kevadel välja hanke, et leida raamatukogule uus remontija. Kokku laekus neli pakkumist. Riigihanke võitis ühispakkumine, mille tegid AS Ehitustrust ja OÜ Tallinna Ehitustrust.

Võitjaks valiti soodsaima pakkumise teinud ehitusettevõte, kes jätkab YIT Ehituse poolt pooleli jäänud töid. Ehitusfirmad remondivad raamatukogu 6,9 miljoni euro eest. Võrdluseks: eelmisel aastal tegi YIT Ehitus pakkumise umbes 6,7 miljoni euroga.

Lepingu saab sõlmida peale seaduses ettenähtud vaidlustusaja möödumist alates eduka pakkuja kohta otsuse tegemisest. Vaidlustusaeg on neliteist päeva. Raamatukogu lõplikuks valmimise ajaks on planeeritud 17 kuud alates lepingu sõlmimisest, sealhulgas viis kuud raamatukogu lugemissaalide ja avaliku ala remondiks.

Projekti täiendati

TÜ kinnisvara osakonna juhataja Heiki Pageli sõnul võib hanke tulemustega rahule jääda, sest olemas oli konkurents.

YIT Ehitus tegi eelmisel aastal praegusest odavama pakkumise, kuid jõudis raamatukogus üht-teist ära teha. Pagel ütles, et eks kõik tänavused pakkumised olid kallimad. Ta lisas, et kuna rohkem kui aasta on eelmisest hankest möödas, on vahepeal ehitusturg kasvanud ning materjalid kallimaks läinud. «Lisaks me täiendasime projekti ja lisasime sinna töid, mida eelmises töövõtus polnud,» ütles ta.

Seda, kas mullu tehti alapakkumine, on Pageli sõnul raske öelda, kuna ülikool ei tea täpset arvutamise käiku, kuidas pakkumine kokku pandi.

Tartu ülikool ei soovi avaldada, kui palju YIT Ehitusele tehtud tööde eest tasuti, kuna ehitajaga lepiti kokku, et seda summat avalikkusega ei jagata. Pageli kinnitusel tegi eelmine ehitaja ära umbes kolmandiku töödest.

AS Ehitustrust osales raamatukogu hankel ka mullu. See, et eelmine ehitaja ei saanud objektil oma töödega hakkama, ei tohiks ASi Ehitustrust juhatuse esimehe Kaido Somelari arvates nende jaoks midagi mõjutada. Ta siiski usub, et ilmselt on emotsioonid veel üleval.

Somelar ütles, et firma teeb oma tööd ja ei peaks laskma end sellest häirida, et eelmise ehitajaga probleeme tekkis.

Esimene korrus ja fuajee

Hanke võitja jätkab ehitustöid etapi kaupa. Esimese etapi töödest jätkuvad ehitustööd fuajees, valmis ehitatakse esimene korrus koos hoidlatega, teine korrus, uued trepikojad ning väikekauba- ja reisijate liftid.

Teise etapiga jätkuvad projektijärgsed ehitustööd külastajatele suletud aladel, milleks on keldrikorruse hoidlad ja olemasolevad trepikojad. Kolmanda etapiga lõpetatakse ülejäänud projektijärgsed hoonesisesed ja hoonevälised ehitustööd, nende hulgas raamatukoguesise väljaku osaline rekonstrueerimine. Lisaks antakse tellijale töö üle ja hangitakse hoonele kasutusluba.

Pagel loodab, et raamatukogusse saab inimesed sisse lasta järgmise aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles