Sordivaramust leiab koduaia rajamisel taimenõu

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Aianduspoodide rikkalik istikuvalik võib panna pea ringi käima, kuid milline puuvilja- või marjasort sobib koduaeda ja jääb kasvama ka heitliku talve järel? Veel üsna vähesed aiapidajad teavad, et info Eesti kliimasse sobivate viljapuude ja -põõsaste kohta on koondatud maaülikooli Polli aiandusuuringute instituudi sordivaramu andmebaasi.

Sordivaramu.emu.ee veebileht on võtnud endale ülesandeks tutvustada Eestis kasvatatavaid puuviljade ja marjakultuuride sorte ning propageerida uusi kodumaiseid aretisi. Samas saab tutvuda ka üle 1200 sordiga, mida säilitab Viljandimaal asuv Eesti maaülikooli Polli aiandusuuringute keskus.

Viljapuuaeda kujundades on mugav tutvuda samal veebilehel avaldatud Eesti aiandusliidus kinnistatud soovitussortimendiga. See on kogum sortidest, mille kasvukindlust ja saagikust on Eestis põhjalikult uuritud ning mille viljade maitse üle pole põhjust nuriseda.

Soovitussortimendi hulka on jõudnud nii Eestis aretatud sordid kui ka need, mis aretatud mujal, kuid annavad siin head saaki. Infot leiab nii sõstarde, maasikate, vaarikate, luuviljaliste, õunte, pirnide, aga ka näiteks söödava kuslapuu kohta.

Polli aiandusuuringute keskus kutsub ühtlasi kõiki aiandushuvilisi üles andma sordiuurimisse oma panust. Igasugused kommentaarid meelepäraste õuna-, maasika- või mõne teise vilja sortide kohta on teretulnud keskuse infokanalitesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles