Elva külje alla tuleb kompostimisväljak, kuhu kõigil asja pole

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elva külje all algab järgmisel aastal haljastusjäätmete kompostimsväljaku rajamine.
Elva külje all algab järgmisel aastal haljastusjäätmete kompostimsväljaku rajamine. Foto: Margus Ansu

Linna maalt kokku kogutud puulehtedest ja -okstest vabanemise probleem laheneb Elvas järgmisel aastal, kui valmib kompostimisväljak. Sealsete majaomanike elu see uus koht lihtsamaks aga ei muuda.

Männilinna jäätmejaama kompostimisväljaku esimese järgu rajamiseks eraldas keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) 78 000 eurot toetust. Projekti eesmärk on teha Kurelaane külla Elva linnale kuuluvale Jäätmejaama kinnistule aia- ja haljastusjäätmete kompostimisplats, kus lähtutakse aunkompostimise tehnoloogiast.

Tartlastel on juba aastaid võimalus viia oma aiajäätmed tasu eest ülikoolilinna kahte jäätmejaama. Kas ka Elva majaomanikud saavad oma aiast ja krundilt kokku kogutud lehed ning oksad tulevikus kompostimisväljakule viia?

«Ei, see väljak on mõeldud vaid linna maal tekkivate haljastusjäätmete kompostimiseks,» vastas Elva linnavalitsuse linnamajandusosakonna juhataja Tõnu Muru. «Väljak asub kinnisel valvega territooriumil, kuhu kõik vabalt sisse ei pääse. Sinna võib viia ainult sorditud ja biolagunevad jäätmed, kuid kui see oleks kõigile avatud koht, ei saa me kindlad olla, et inimesed sellest reeglist kinni peavad.»

Kompostimisväljaku rajamise esimeses etapis koostatakse tööprojektid, ehitatakse 1500 ruutmeetri suurune kompostimisplats, uuendatakse juurdepääsutee (100 m²) ning rajatakse sademe- ja nõrgveesüsteem, elektri- ja valgustussüsteem ning kaugvalvesüsteem.

Väljaku ehitustööd algavad 2018. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles