Kiriku kõrvalhoone läheb lammutamisele

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paar nädalat tagasi kukkus sisse Maarja kiriku tiibhoone katus. Linn plaanib selle kõrvalhoone lammutada.
Paar nädalat tagasi kukkus sisse Maarja kiriku tiibhoone katus. Linn plaanib selle kõrvalhoone lammutada. Foto: Margus Ansu

Tartu Maarja koguduse õpetaja Peeter Paenurme sõnul kukkus 1960ndatel ehitatud hoone katus sisse, sest vanad konstruktsioonid ei pidanud vastu tugevamatele tuuleiilidele.


Linn plaanib juba lähikuudel maha lammutada nõukogude ajal Maarja kiriku peahoone külge ehitatud maja, sest selle konstruktsioonid on amortiseerinud ning paar nädalat tagasi kukkus sisse hoone eterniitkatus.

«Eks seal oli ka lund rohkem, kui katus jõudis kanda. Kõigepealt kukkus sisse ots ning see tõmbas hiljem kaasa ka teise osa,» selgitas Paenurm, kelle sõnul oli katus juba siis kehvas olukorras, kui maaülikool majast välja kolis. «Nad ei hooldanud seda rohkem, kui panid läbitilkuva katuse alla veekogumise nõud. Samamoodi sadas läbi kirikuhoone katus, aga seda sai kaks aasta tagasi remonditud.»

Kuigi tiibhoone kuulub praegu linnale, on see ka kogudusele vajalik, sest maja kaudu tuleb kirikusse elekter ja vesi. Linnavarade osakonna juhataja Kun­nar Jürgensoni sõnul otsustatakse maja saatus alanud nädala teisipäevasel linnavalitsuse istungil.

«Meie ettepanek on maja lammutada. Oleme võtnud hinnakalkulatsioone ning selle katuse taastamine ei ole otstarbekas,» ütles Jürgenson. «Ajutist kasutust pole hoonele suudetud leida, sest tehnovõrgud ja katus on amortiseerunud ning pigem on see mõistlik maha lammutada kui hakata sinna ajutist investeeringut tegema.»

Hoone lammutamine võiks minna linnale maksma umbes 20 000 eurot. «Lammutamine ise jääb ilmselt maisse või juunisse, sest kõigepealt tuleb teha lammutaja leidmiseks hange,» sõnas Jürgenson.

Tiibhoonealusele krundile on linn planeerinud uue viie rühmaga lasteaiahoone. «See on üks väheseid krunte, kus Tartu linnal on lasteaiaprojekt olemas, aga ma arvan, et lähima kolme aasta jooksul seda sinna ei teki,» pakkus Jürgenson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles