Galerii: Elva majade hoove ja tänavaid täitis suur kodukohvikute melu

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohvikutepäev on üks nendest päevadest viimase nelja aasta jooksul, mida paljud inimesed Elvas ja selle ümbruses ootavad. Lisaks kohalikele tulevad inimesed kokku ka mujalt. Oma aias hoovikohviku avamine ei tähenda vaid väikese kohvi, koogi või võileiva pakkumist. Elva kohvikutepäeva näitel võib öelda, et toidulaud on lookas ja elvalased on valmis võõrustama tuhandeid inimesi. 

Männilinnas oli laupäeval avatud viisteist hoovikohvikut, mõned neist on samuti pühapäeval lahti. Oli nii neid, kui võeti päev tagasihoidlikumalt ette, kui ka kohvikupidajaid, kes olid valmis toitma kahte tuhandet inimest. Kohvikute menüü oli mitmekesine: alates pirukatest ja tordilõikudest kuni ahjupitsa, suši ning pardipraeni välja.

Tuhandetele mõeldud

Perekond Mägi kohvik Kesk tänaval kannab neljandat aastat nime Tammetõru. Seal oli laupäeval pereemal Kati Mägil terve päev käed tööd täis ja köögist ta väga välja ei saanud. Pereemal oli abis kümneliikmeline meeskond, teiste hulgas oli Viljandimaalt abiks Mägi ema Eha Kooser. Kui Tammetõru kohvik hommikul kell 10 avati, oli järjekord juba ukse taga.

Hoovikohvikus oli menüü rikkalik ja sööki jagus igale maitsele. Kooser ütles, et tema vennanaine oli reedel öelnud, et perenaine on süüa valmistanud kahe tuhandele inimesele. «Eelmine aasta käis tuhat inimest ja igaüks ostis midagi. Ma usun, et sellel aastal Kati kõhutunne väga ei petnud» lausus Kooser.

Lööb kihama

Tuhandeid inimesi võõrustas samuti Käo tee kohvik «Siin me oleme», kelle saviahjus küpsenud pitsade järele on iga aasta nii suur tung, et järjekorral ei paista lõppugi.

Hoovikohvikut vedasid üheskoos vennad-õed, kellel oli abiks veel 50 inimest. Üks kohviku eestvedajatest Taivo Kiisk ütles, et kui esimene aasta oli suur rahvamass nende jaoks üllatav, siis nüüd enam ei ole.

Esimesel kohvikutepäeval neli aastat tagas paljud Kiisa tuttavad juhtisid tähelepanu, et muidu on männilinn nii vaikne ja rahulik, aga kohvikutepäeval on tänavad rahvast täis ja kõik lööb kihama.

Kui tavaliselt Elvas suuremaid ummikuid pole, siis laupäeval tuli seda mitmel pool ette. See aga ei paistanud mitte kedagi häirivat, sest inimeste uudishimu oli suur, et millega Elva hoovikohvikud taas üllatavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles