Amme Rock raiub Gunnar Grapsi kivisse

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Käiro (57) viipas festivaliplatsi poole. Põllult toodud kivimürakas oli juba paigas, kuid marmorplaat veel kinnitamata.
Mart Käiro (57) viipas festivaliplatsi poole. Põllult toodud kivimürakas oli juba paigas, kuid marmorplaat veel kinnitamata. Foto: Kristjan Teedema

Vasula on kuulus selle poolest, et seal kirjutas vene dissidentlik kirjanik Aleksandr Solženitsõn suure osa oma «Gulagi arhipelaagist» ja et seal veetis lapsepõlves mõne aasta Gunnar Graps ehk Raudmees. Paljud rokihuvilised teavad aga seda Tartumaa küla, kuhu kesklinnast on vähem kui 15 kilomeetrit, siiski eelkõige kui tasuta festivali Amme Rock paika.

Täna õhtul avatakse festivali ajal Vasula silla lähedal mälestuskivi lauljale, löökriistu ja mitut muud pilli mänginud heliloojale, eesti roki rajajate hulka kuulunud Gunnar Grapsile (27. november 1951 – 17. mai 2004).

Kohtumisi Grapsiga

Mälestusmärgi rajamise taga on seesama suur tugev lühikese halli patsiga Mart Käiro, kes on nüüd 19. korda toimuva festivali algataja ja korraldaja. Ta on Vasulas elanud lapsepõlvest saati ja veetnud tihti aega Amme jõe ääres. Sealt mäletab ta ka endast tublisti vanemat poissi, kes suviti veetis aega sugulaste juures Mäeotsa ja Luige talus.

«Ma olin ikka päris väike,» meenutas Käiro. «Ta käis palju jõe ääres. Seal kohtusime, oli see aeg, kus keegi ei istunud arvuti taga. Kõik olid jõe ääres ja püüdsid kala.»

Graps on mänginud Magnetic Bandiga ühe korra ka Amme Rockil. See oli 2003. «Ta lubas ka järgmisel aastal kindlasti tulla, aga kurb sündmus tuli vahele,» ütles festivali korraldaja.

Mälestuskiviga teevad Amme Rock ja Tartu vald austusavalduse mehele, kes laulis ja mängis ennast kodumaise roki klassikuks. 

Mälestuskivi pidulik avamine on kavandatud täna õhtuks kahe ansambli esinemise vaheajale, umbes kell 20. Kivimürakas ise on toodud ühelt kohalikult põllult, marmorplaat muusiku portreega valmib Viljandimaal ja polnud veel eile oma kohale kinnitatud.

Kahel päeval

Kahepäevasel festivalil tuleb seekord publiku ette 16 ansamblit. Selliste kodumaiste uuemate ja vanemate bändide nagu DND, Revolver, Odd Hugo ja Nyrok City kõrval tulevad lavale Voodoo Vegas Suurbritanniast ja Motörizer Leedust ning Mind of Doll, Caroline ja Full Moon Rockers Soomest.

Nõnda nagu eelmisel 18 korral, pääsevad vaatamata võimsale bändidevalikule Amme Rockist osa saama ka seekord kõik huvilised täiesti tasuta. Nii on olnud algusest peale. Kuidas on see võimalik?

«Lihtsalt tuli sihuke hull mõte,» ütles Käiro. «Eks sõbrad on toetanud. Tahaksin siinkohal neid ja eriti kõiki Tartu helitehnikuid tänada. Nüüd on juba pisut paremaks läinud, aga mõni aasta tagasi oli väga raske korraldada. Et aga rokkmuusika pakub endale huvi, siis on seda asja üleval hoitud. Vallast on ka tuge olnud sellest ajast peale, kui festival hakkas silma paistma. Amme Rock on valla kultuurisündmuste kalendris sees.»

Amme Rocki nimetas ta muigamisi oma elutööks. «Kogu rõhk on pandud sellele, et bändidel oleks siin hea. Pakume neile head tehnikat ja vaatame, et nad oleksid söönud,» ütles ta. «Siin on nagu bändide suvepäevad, kus nad saavad omavahel suhelda. Elavad telkides ja Tartu valla majutusasutused toetavad.»

Peaaegu kuu enne mälestuskivi avamist jõe ääres on Gunnar Grapsi nimi tõstetud au sisse väga kõrgele ja kaugele, antud ühele märksa suuremale kivile.

Festivaliga on korraldaja sõnul niisama nagu uue toitlustuskohaga: kui avad ja teed head toitu, läheb ajapikku jutt lahti ja kõik hakkavad ilma suurema reklaamita käima. Sedamoodi näiteks leidis tänavusele festivalile internetist ise tee inglise bänd Voodoo Vegas.

Käheda mahlaka hääle ja halli lühikese patsi poolest võiks Mart Käirot pidada ennastki rokkmuusikuks, aga ta ise siiski väidetavalt ei mängi ega laula. Kuid selle muusikavaldkonnaga oli ta lähedalt seotud juba enne festivalikorraldajaks hakkamist.

Algus aastal 1997

«Amme Rock sai alguse nii, et ma olin niisuguse bändi nagu Kolumbus Kris autojuht,» meenutas ta. «Käisime Soome tuuril ja laeva peal tagasi tulles mõtlesin, et teeks bändimeestele, kes kõik olid linnapoisid, suvel maal mingisuguse ürituse. Ja nad tulidki siia. Panime autokasti generaatori pealt mõned kõlarid püsti, ja sellest saigi asi alguse. See oli 1997.»

Kui Amme Rockist jääb aega üle, tegutseb Mart Käiro töiselt oma kodus Vasulas. Kunagi sõitis ta mööda ilma ringi rekaga, aga siis vahetas ametit. Muu hulgas restaureerib ta paate. Vee peal meeldib talle väga käia ja Amme jõgi vuliseb üsna tema kodu juures.

Peaaegu kuu enne mälestuskivi avamist jõe ääres on Gunnar Grapsi nimi tõstetud au sisse väga kõrgele ja kaugele, antud ühele märksa suuremale kivile.

Nimelt otsustas veebilehe Novaator andmeil rahvusvahelise astronoomia liidu väikeplaneetide keskuse komisjon 9. juunil korraldatud hääletusel anda Belgia astronoomi Henri Debehogne leitud asteroidile 1988 RF9 rööpnime (9024) Gunnargraps. See asteroid kuulub Marsi ja Jupiteri vahel asuvasse asteroidivöösse. 

Avalduse komisjonile olid teinud ühiselt legendaarse rokimehe onutütar Amara Graps ja Raudmehe poeg Jan Graps.

KOMMENTAAR

Foto: Kristjan Teedema

Roland Sutt alias Roll, 
Nyrok City trummimees

Amme Rock on Eestis üks pikaaegsemaid hästi toimivaid festivale, mis toob kokku bände Eestist ja ka välismaalt. Ma hindan väga entusiasmi, energiat ja aega, mis on selle korraldamise taga. Kõik head asjad toimivad siis, kui inimesed teevad seda, mis neile endale meeldib.  Ma olen käinud kuulajana aastaid Amme Rockil ja mäletan, et alguses oli pisikene lava. Festival on järjest kasvanud, aga teinud seda loomulikult, ja on hea, et appi organiseerima on juurde tulnud noori. Mul on hea meel, et Nyrok City on kutsutud sinna mängima.

Foto: Sille Annuk

Rainer Sirel alias Rob,
DND bassimees

Amme Rock on tore festival – tasuta kõigile, bändide valik igati OK ja suurepärane publik. Hea, et on korraldajaid, kes viitsivad teha selliseid üritusi. Eelmisel aastal oli seal DNDga mängida puhas rõõm.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles