Onu Eskimo sünnipäev on nüüd Eesti jäätise päev

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tavaliselt on Balbiino Onu Eskimo ehk Evald Rooma sünnipäeval jaganud üle Eesti tänavatel inimestele tasuta jäätiseid, siis täna üllatatakse jäätistega erinevaid ettevõtteid.
Kui tavaliselt on Balbiino Onu Eskimo ehk Evald Rooma sünnipäeval jaganud üle Eesti tänavatel inimestele tasuta jäätiseid, siis täna üllatatakse jäätistega erinevaid ettevõtteid. Foto: Sille Annuk / Postimees

Täna tähistatakse esimest korda Eesti jäätise päeva. Jäätiselegend Onu Eskimo mälestuseks algatab tema pärandi hoidja, kodumaine jäätisetööstus Balbiino uue traditsiooni: Onu Eskimo sünnipäev, 6. juuli on nüüdsest Eesti jäätise päev.

Balbiino turundusdirektor Enel Kolk ütles, et tänasel Eesti jäätise päeval jagab Balbiino üle Eesti ettevõtetesse üle kolme tuhande jäätise. Nii mõtleb Balbiino neile inimestele, kes suvisel ajal tööl on. Jäätiseautod toimetavad jäätised sihtpunktidesse päeva jooksul. Ettevõtted, kuhu jäätised tuuakse, seda ise ei tea.

Eesti jäätise päeva tähistavad koos Balbiinoga samuti kohvikud ja restoranid, pakkudes klientidele spetsiaalselt selleks päevaks valmistatud jäätisedesserte.

Onu Eskimo ehk Evald Rooma alustas Tartus jäätise tootmist juba 1930. aastatel. Esimese suurema partii valmistas Rooma Tartu laulupeole 1934. aastal. Jäätisele pani ta nimeks Eskimo ning sealt sai alguse tema hüüdnimi Onu Eskimo.

Oma legendaarsed Eskimo jäätiste retseptid pärandas Evald Rooma kodumaisele jäätisetootjale Balbiino, kus nende järgi valmistatakse tänini populaarset jäätisesarja Onu Eskimo. Samuti on Balbiino jäätisemuuseumis hoiul Eesti esimesed jäätisetootmise masinad, millega Evald Rooma tööd alustas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles