Tõnis Lukas: meie iseseisvuse üle irvitava Raadi punamonumendi koht ei ole ERMi külje all (51)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadi punamonument tänavu 9. mail.
Raadi punamonument tänavu 9. mail. Foto: Sille Annuk

Otse Raadi järve kaldal, Eesti Rahva Muuseumi lähedal paikneb suure isamaasõja monument, mille juures kõlavad 9. mail venekeelsed kõned ning kostavad temaatilised laulud. ERMi direktor Tõnis Lukas leiab, et sellise monumendi koht peaks olema kusagil mujal.

«ERM on eesti rahva ajalooteadmise ja -väärtuste kandja ning minu vaatevinklist ei sobi punamonument ERMi territooriumile ja ajaloolise hoone vastaskaldale,» kõneles Lukas.

Ta lisas, et just teine maailmasõda oli see, mis hävitas ERMi Raadil. «Selline okupatsiooni mälestusmärk on meie vaba iseolemise ning meie kultuurilise ja poliitilise iseseisvuse üle irvitamine,» lõpetas Lukas otsekoheselt.

Punamonumendi teisaldamist on aastate eest nõudnud mälestusfond Ristideta Hauad, kuid muinsuskaitseamet ei pidanud taotlust põhjendatuks, sest leidis, et memoriaalansambel on kunstiliselt heal tasemel näide nõukogude aja monumentaalkunstist ja kannab endas ajastu arusaamu langenute mälestuse jäädvustamisest. 

Küll paigaldas linn nelja aasta eest monumendi juurde selgitava teksti. 

Kommentaarid (51)
Copy
Tagasi üles