Korraga vallavanema ja linnapea ametit pidavale mehele terendab kopsakas hüvitis

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Širokov tegutseb omavalitsusjuhina nii Peipsiääre vallas kui ka Kallaste linnavalitsuses (hoone pildil).
Aleksandr Širokov tegutseb omavalitsusjuhina nii Peipsiääre vallas kui ka Kallaste linnavalitsuses (hoone pildil). Foto: Fotomontaaž

Eelmisel kolmapäeval nimetas Kallaste linnavolikogu uueks linnapeaks Peipsiääre vallavanemana töötava Aleksandr Širokovi. Endine Kallaste linnapea Gennadi Kulkov sai ametist lahti mai lõpus, mil volikogu enamushäältega talle umbusaldust avaldas.

Širokov jätkab nüüd kahe naaberomavalitsuse, Kallaste linna ja Peipsiääre valla juhina. Seadus ei keela ühel inimesel samal ajal juhtida kahte omavalitsust. 

«Mulle tehti ettepanek hakata Kallaste linnapeaks ning sain selleks ka Peipsiääre vallavolikogult nõusoleku,» märkis Širokov. Kallaste värske linnapea lisas, et kahe omavalitsuse juhtimine talle üle jõu ei käi.

Esialgse ühinemisplaani järgi tekib pärast kohalike omavalitsuste valimisi Peipsiääre, Alatskivi ja Vara vallast ning Kallaste linnast uus omavalitsus. Suure tõenäosusega liidab valitsus sunniviisil sellele ka Pala valla.

«No tööd on kahe omavalitsusega muidugi rohkem, kuid sügisel tekivad ju palju suuremad omavalitsused, mida samuti juhib üks inimene,» märkis Širokov.

Ent mitme omavalitsuse juhtimisest kasvavale töökoormusele lisanduvad ka mõningad eelised. Kui Širokov pärast sügisesi omavalitsuste valimisi vallajuhina ei jätka, saab ta pooleteise aasta palga suuruse hüvitise. Et Širokov on Peip-siääre valda juhtinud ligi neli aastat, maksab riik talle vallajuhi ametist lahkumise puhul aastapalgasuuruse hüvitise.

Kallaste linnajuhina jõuab Širokov tööd teha küll napilt neli kuud, kuid sellest hoolimata makstakse talle hüvitiseks poole aasta palk.

Kui võtta aluseks avaliku teenistuse edastatud kohalike omavalitsuste palgainfo (1. aprilli seis), siis terendab Širokovile koondamistasudena veidi üle kahekümne ühe tuhande euro, millest maksud maha arvestatakse.

Eetika küsimus

Rahandusministeeriumi regionaalarengu osakonna õigusnõuniku Olivia Taluste selgitusel ei ole juriidilisi piiranguid, et mitte maksta kahte omavalitsust juhtivale inimesele mõlema omavalitsuse juhtimise eest koondamistasu.

«Seaduse koostamise ajal polnud sellist olukorda, et üks inimene oleks kahte valda juhtinud, ning seetõttu ei kirjutatud ka seda klauslit, mis keelaks mitut omavalitsust juhtivale inimesele koondamistasu mõlema omavalitsuse eest maksmast,» tõdes ta.

Et haldusreform viiakse suures osas ellu juba oktoobris ning praegu on riigikogus suvepuhkus, ei näe Taluste ka võimalust, kuidas sügiseks haldusreformi seadust ses osas muuta.  

Ta lisas, et kui omavalitsusjuht on edukalt panustanud mitme omavalitsuse juhtimisse, oleks tal kõigiti õigus saada iga enda juhitud omavalitsuse eest koondamistasu. 

«Eks see ole eetika küsimus ning hea toon see muidugi pole,» viitas Taluste olukorrale, mil Širokovile terendab kuldne käepigistus kahe omavalitsuse juhtimise eest. Nendest ühe juhiks saab ta vähemalt oktoobri keskpaigani olla alla nelja kuu.

Ei taha raha

Širokov ise kompensatsioonist huvitatud pole, sest soovib jätkata vallavanemana ka uues sügisel tekkivas omavalitsuses.

«Ma kandideerin kindlasti valimistel ja soovin vallajuhina jätkata, kuid selle otsustavad juba valijad ja volikogu,» lisas Širokov. Juhul kui ta uueks vallajuhiks ei osutu, tuleb tal siiski leppida kahe omavalitsuse juhtimise eest makstava hüvitisega.

Kuldne käepigistus

  • Kallaste linnapea kuupalk 1320 eurot
  • Peipsiääre vallavanema kuupalk 1105 eurot
  • Koondamishüvitis 21 180 eurot
  • Juhul kui Aleksandr Širokov sügiseste valimiste järel ei asu omavalitsusjuhi ametisse, saab ta riigilt Kallaste linnapea poole aasta palga ning Peipsiääre vallavanema aastapalga suuruse hüvitise.

Allikas: avalik teenistus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles