Ülo Soosteri autoportree ripub vana kunsti näitusel

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Soosteri autoportree.
Ülo Soosteri autoportree. Foto: Aime Jõgi

Gildi galeriis sel nädalal avatud vana kunsti näitusel on 18 taiest, nende seas Ülo Soosteri autoportree, mis loodud 1970. aastal ehk aastal, mil ta Moskvas suri.

Valdur Ohakalt, kes Ülo Soosteriga väga tihedalt suhtles, on näha aga üks ta loomingu kõrgajal sündinud maastikke, 1970. aastal valminud «Kütiorg».

Näitusesein, keskel Valdur Ohaka "Kütiorg".
Näitusesein, keskel Valdur Ohaka "Kütiorg". Foto: Aime Jõgi

Ka on sel näitusel Erich Pehapi «Suudlus», mille ta lõi 1942. aastal, ajal, mil elas vabakutselise kunstnikuna oma sünnilinnas Viljandis. Erich Pehapilt on väljapanekul aga teinegi töö, ja see on pärit 1955. aastast, mil ta viibis juba Kanadas, ning oma pildil kujutabki ta üht sealset maastikku koos majadega.

Erich Pehapi "Kanada".
Erich Pehapi "Kanada". Foto: Aime Jõgi

Järjekordne vana kunsti väljapanek Gildi tänava galeriis on sündinud kunstikaupmees Jaak Metsalu ja galerist Roosi Pedassaare koostööna.

Kahekesi korraldavad nad igal aastal vähemalt kolm vana kunsti näitust. Praeguse kohta ütles Pedassaar, et seekord on tugevad nii autorid kui nende tööd ning pilte tasub vaatama tulla ka lihtsalt kunstihuvilisel inimesel, mitte ainult sellel, kes soovib oma kodu mõne vana maaliga vääristada või kollektsiooni täiendada. Ta loetles autoreid: Johannes Uiga, Valli Lember-Bogatkina, Johannes Riismann, Enn Volmer, Ülo Teder, Ida Anton, Enn Volmere, Linda Kits-Mägi, Raivo Korstnik, Kalju Nagel ja teised.

Esiplaanil Johannes Uiga "Õhtul".
Esiplaanil Johannes Uiga "Õhtul". Foto: Aime Jõgi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles