Tartu- ja Jõgevamaal saavad täiskasvanud hambaravihüvitist paarikümnes asutuses

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravi.
Hambaravi. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Käesoleva kuu algusest tasub haigekassa ravikindlustusega täiskasvanu hambaravi eest aastas kuni kolmkümmend eurot. Hüvitist on võimalik kasutada haigekassaga lepingu sõlminud hambaarstide juures. Paljudel Tartu- ja Jõgevamaa hambaraviasutustel on juba leping ning iga nädalaga lisandub uusi.

Selleks, et teada saada, millistel hambaraviasutustel on leping olemas, tuleb minna haigekassa koduleheküljele hambaravi kaardirakendusele, sealt saab vaadata, kus hüvitise saamine kehtib. Kui hambaravi soovib täiskasvanu, tuleb valida «täiskasvanute hambaravi». Teisipäeva seisuga on Tartumaal selliseid asutusi üksteist, Jõgevamaal kümme.

Teiste hulgas saab täiskasvanu 1. juulist Tartus hüvitist sellistes hambaraviasutustes nagu K&M Medicine Kalda teel, Stomer Hambaravis Vanemuise tänaval ja hambakliinikus City, mis on Ülikooli tänaval.

Kuu alguses on Stomeri sekretäri Piret Pärna sõnul kindlasti vara hinnata, kas hüvitis toob neile varasemast pikemad järjekorrad. Pärn aga kinnitas, et neid patsiente on küll, kes konkreetselt küsivad hüvitise kohta ja panevad end selle pärast järjekorda. Pärn lisas, et juurde on neil tulnud samuti neid inimesi, kes tulevad Stomerisse esimest korda.

City hambakliiniku juhataja ja osanik Lauri Soopalu ütles, et inimesed helistavad ja küsivad, kas hüvitist saab või mitte. Hambakliinikus on praegu järjekord järgmise nädala lõpuni. See on suvekuudel tavapärane ja Soopalu arvas, et hüvitise saamine pole kliinikut veel mõjutanud.

Haigekassa terviseedenduse ja kommunikatsiooni talituse juht Liis Hinsberg ütles, et Tartu piirkonnas on tublisti neid asutusi, kes juba hüvitist pakuvad. Kuna haigekassale on uute lepingute sõlmimine jooksev tegevus, lisandub uusi hüvitist pakkuvaid asutusi iga päev.

Osa hambaraviasutusi liitub alles peale suve, sest praegu on puhkuste aeg, mis tähendab, et arste on korraga vähem tööl. «Osa tahab ka näha kõrvalt, kuidas see käivitub, ja tuleb sügisest kaasa,» lisas Hinsberg.

Arstilkäigul saab 30-eurost hüvitist kasutada kuni poole raviarve eest tasumiseks ning ülejäänud osa tasub patsient. Näiteks, kui arve on 50 eurot, tasub poole sellest haigekassa ning poole ehk 25 eurot patsient. Ülejäänud osa hüvitisest jääb inimesele kasutamiseks järgmisel visiidil kuni sama aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles