Tagasilöök orienteerumise MMil: korteriühistu keeldus ootamatult koostööst, appi kutsuti Urmas Klaas

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orienteerumise MM Tartus.
Orienteerumise MM Tartus. Foto: Sille Annuk / Postimees

Võistlustel tuleb ikka ette, et korraldajad seisavad silmitsi ootamatustega, mis sunnivad viimasel hetkel ümberkorraldusi tegema. Nii ka eelmisel nädalal Tartus, kui üks korteriühistu teatas viimasel hetkel, et nemad oma aiast orienteerumise MMi võistlejaid läbi ei lase, kuigi varem oli jutt olnud vastupidine. Korraldajad soovisid ühistut ümber veenda ja palusid abi ka linnapea Urmas Klaasilt, kes läks kohale.

Tartu võõrustab sellel suvel orienteerumise maailmameistrivõistluseid, mis toimuvad nii eelneval kui ka sellel nädalal Lõuna-Eestis. Sportlasi osaleb pea poolesajast riigist. Reedel peeti MMi sprindi kvalifikatsioon, mille rada tuli aga ootamatult muuta, sest neljapäeval korteriühistuid ja maaomanikke läbi helistades selgus, et üks Tartu kesklinna korteriühistu oli meelt muutnud ja polnud enam nõus, et nende aiast võistlejad läbi lähevad.

Läbirääkimised

Orienteerumise MMi peakorraldaja Markus Puusepp kinnitas, et selline vahejuhtum tõepoolest aset leidis. Tema sõnul oli varem kokkulepe ühistuga olemas, millest viimane neljapäeva õhtul taganes.

«Põhjusest ma ei saanud aru. Meiega ei soovitud rohkem rääkida,» ütles Puusepp. Ta lisas, et info korraldajatele laekus neljapäeva õhtul kell 20. Kuna kvalifikatsioon oli reedel, tuli rada ümber teha ja uued kaardid lasta trükkida.

Võistluse korraldajad arvestasid, et plaani A asemel tuleb käiku lasta plaan B, kuid sellegipoolest prooviti korteriühistu Pepleri 2 esindajatega läbi rääkida, et neid ümber veenda.

Läbirääkimisteks pöördus Eesti orienteerumisliit samuti Tartu linnapea Urmas Klaasi poole.  «Orienteerumisliidust Sixten Sild pöördus minu poole, kas tuleksin appi korteriühistu juhatusega läbi rääkima, sest nad olid lähtunud sellest, et ühistu oma juhatuse näol oli andnud nõusoleku, et kontrollpunkt pannakse nende aeda,» rääkis Klaas.

Klaasi sõnul käisid nad reede hommikul Sixten Sillaga maja juures, aga ei saanud mitte kedagi kätte. «Ilmselt neid inimesi polnud kodus. Üritasime juhatuse esimehele helistada, aga ei saanud kätte. Seega ma ei saanud kahjuks MMi korraldajaid aidata,» ütles Klaas.

Mainele hea pole

Linnapea tõdes, et selliseid olukordi pole varem tema jaoks ette tulnud ning kõik suuremad võistlused ja üritused on kulgenud plaanipäraselt.

Klaas arvas, et Eesti orienteerumisliidu inimesed kutsusid teda pigem appi kui endist alaliidu presidenti ja tartlast, mitte kui linnapead. «Ma ei käinud seal linnapeana, pigem käisin seal tartlasena ja oma endiste kolleegide palvel,» kinnitas Klaas. Linnapea lisas, et läks appi samuti  seetõttu, et sellised juhtumid, kus korra on nõusolek antud ja siis sellest taganetud, ei mõju linna mainele hästi ega külalislahkelt.

Pepleri 2 majas tegutseb MTÜ Maarja korteriühistu ja seal on 17 korterit. Korteriühistu esimees Sirje Tamm ütles, et tema isiklikult oli nõus, et orienteerujad aiast läbi tulevad. Otsus võistluse korraldajatele ära öelda sündis aga 13. juuni ühistu üldkoosolekul, kus Tamme sõnul olid kõik vastu.

Tamm selgitas, et majaelanikud rääkisid koosolekul, et on oma maalapi hooldamisega palju vaeva näinud. Pealegi on aed, mis oleks orienteerujatele avada tulnud, väga viletsas seisus ja selle võti on kadunud. «Kõik inimesed olid sellele vastu ja pidin korraldajaid teavitama,» ütles ta.

Igal korteriühistul on õigus oma territooriumil toimetada ja sinna inimesi lubada ja mitte lubada, kuid korraldajatele oli kummaline, et nõusolek anti ja viimasel hetkel otsust muudeti.

Markus Puusepp ütles, et äraütlemine tähendas neile seda, et Põlvas tuli reede hommikul võistlejatele uued kaardid trükkida, sest rajal tuli kaks kontrollpunkti ära muuta.

Võistlejatele see midagi ei muutnud, nad ei kurtnud ka ümber tehtud raja ega uute kaartide pärast. «Jõudsime operatiivselt reageerida. Lõppkokkuvõttes on selline asi tegelikult naljakas,» lausus Puusepp, kelle sõnul selliseid olukordi võistluse korraldamisel tuleb ikka ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles