Jaan Tõnissoni selts kutsub täna kõiki Raadile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et Jaan Tõnissoni matmise paika pole teada, avati 2015. aastal talle Raadi kalmistul mälestuskivi.
Et Jaan Tõnissoni matmise paika pole teada, avati 2015. aastal talle Raadi kalmistul mälestuskivi. Foto: Kristjan Teedema

Jaan Tõnissoni selts kutsub kõiki täna kell 12 Raadi kalmistule Jaan Tõnissoni mälestuskivi juurde, et piiskop Joel Luhametsa palve ja ajalehe Postimees peatoimetaja Lauri Hussari pöördumisega meenutada Jaan Tõnissoni ning üheskoos kinnitada veendumust, et ideede ja aadete tähtsus pole meie elust kadunud.

Mälestuspäev jätkub kell 13.30 Raadi mõisa jääkeldri saalis ettekannetega. Kunagise Patarei vangla tulevikust räägib Tarmo Elvisto. Jaan Tõnissoni lapselapsest kunstnik Kristiina Kaurist kõneleb Enn Lillemets ning Tõnissonist Postimehe omaniku ja toimetajana Krista Aru.

Kahekordne riigivanem ja riigikogu esimees, ajalehe Postimees omanik ja väljaandja, 20. sajandi alguse Eesti rahvusliku eneseteostuse juht ja hilisem Tartu ülikooli ühistegevuse professor vangistati ööl vastu 13. detsembrit 1940 oma kodus. Viimased teated temast pärinevad 1941. aasta 2. juulist, mil NKVD vägede Balti ringkonna sõjatribunal määras talle kõrgeima karistusmäära ehk mahalaskmise.

On mitu põhjust arvata, et teda ei viidud Eestist ära, vaid ta lasti koos vähemalt kolmeteistkümne teise vangiga lihtsalt maha. Dokumente selle kohta pole. Tema matmispaik on teadmata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles