Laulupeole sõitnud hiidtudeng viipab kätt ja pilgutab silmi (1)

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makerlabi eestvedajad Uku Püttsepp ja Tarvo Metspalu proovisid eile laulupeotudengile pähe suurt teklit.
Makerlabi eestvedajad Uku Püttsepp ja Tarvo Metspalu proovisid eile laulupeotudengile pähe suurt teklit. Foto: Margus Ansu

Juba homme asub laulupeorongkäigus Tallinna Vabaduse platsilt lauluväljaku poole teele ka Tartu linna esindus: 130 kollektiivi ja 3682 osalejat. Nende ees liigub aga hiiglaslik nukktudeng, mis viipab kätt ja pilgutab silmi, ning ta hoiab enda ees suurt ekraani, kuhu jõuab rongkäigust otsepilt, mida filmivad rongkäigus astujad.

Tudeng ja ekraan liiguvad alusvankril, mis on osa kunagisest Nissan Patrolist, aga seda liigutab hoopiski elektrimootor, mida käitab generaator. See generaator annab toidet ka suurele ekraanile.

«Reede hommikuks peaksid valmis olema ekraani kandva raami toed. Peaks valmima täisfunktsionaalne liikuv karkass ja ka roolisüsteem,» ütles seda nn suurt silti vormiva Makerlabi eestvedajaid Uku Püttsepp.

Sellele järgneb pealisehitise ja seadmete monteerimine.

Tudeng ja ekraan liiguvad alusvankril, mis on osa kunagisest Nissan Patrolist.

«Kontseptsioon on sõnastatud nii, et igavene noor tudeng noorte laulu- ja tantsupeol hoiab süles Tartu vaimu,» rääkis ta. «Süles on Tartu vaimu erinevad avaldused, need ei materialiseeru konkreetse objektina, need on inimesed, kes on Tartust.» 

Püttsepp sai eile juba näidata ka rakiseid, millega rongkäigus osalejad kannavad kaasas nutitelefoni, millest pilt jõuab suurele ekraanile, aga ka veebiülekandesse.

Plaan näeb ette, et lauluväljakul jääb nukktudeng oma ekraaniga näitama juba tehtud pilte, aga ka pilte neid pilte vaatavatest peolistest.

Üks omaette vigur on seotud tudengit ja ekraani kandva riistapuu juhtimisega. Selleks on sõiduki etteotsa ehitatud puust kast, mille sees istub juht – liikuva aluse looja Karl Põder. Juht kastist sõidusuunas välja ei näe, sest tema ees on ekraan. Et sõidukit päris huupi ei juhitaks, on kaadervärgi etteotsa pandud kaamera, mille pilt jõuab juhi ette väiksele ekraanile. 

Katrin Nigumann on kavandanud tudengikuju ja seda on valmistanud ka Kalver Sild. Püttsepp hoolitseb ekraanide eest, Heigo Irdt ja Gregor Randla tegelevad mehhatroonikaga, Kertu Toompea elektroonikaga.

Hiidtudengi juures sündivat veebiülekannet saab vaadata aadressil www.tartu.ee/tartuvaimlaulupeol. Teemaviide ehk hashtag on tartuvaimlaulupeol.

Tartlased peol

  • Laulupeol osaleb Tartust 71 kollektiivi 2874 osalejaga. 
  • Kõige rohkem on mudilaskoore – 20 koori 828 lauljaga. 
  • Orkestreid – sümfoonia- ja puhkpilliorkestrid – on 8.
  • Tantsupeol osaleb 57 kollektiivi 892 tantsija ja võimlejaga. 
  • Pillipeol osaleb 16 pillimeest: Tartu I muusikakooli akordionistid ja Tartu II muusikakooli kanneldajad. 
  • Kokku on Tartu linnast peol 130 kollektiivi 3782 osalejaga. 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles