Päästeamet õhkis Tartu linnas mürsu

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul tuli Tartus Mõisavahe tänaval kaevetööde käigus välja Teise maailmasõja aegne mürsk. Kuna lõhkekeha oli üsna halvas seisus, ei riskinud demineerijad selle transportimisega ning õhkimistööd viidi läbi kohapeal.


Pomm tuli lagedale hommikul kella 10 paiku Mõmmiku lasteaia lähistel. Demineerijad said väljakutse 10.15. Käivitati suuroperatsioon, teavitati ümberkaudseid elanikke ning lasteaialapsed viidi rühmadesse, mis asusid maja teisel küljel.

Saksa päritolu 61 cm pikkune mürsk tõsteti leiukohast välja. Samal ajal kaevas kopp umbes 100 meetri kaugusele tühermaale pooleteise meetri sügavuse augu. Sügavamale ei saanud kaevata, sest süvendisse hakkas valguma pinnasevesi.

Kanderaamil toimetasid kaks eriväljaõppe saanud spetsialisti lõhkekeha auku, paigaldasid selle külge pool kilo lõhkeainet ning sütiku.

Ekskavaator ajas ettevaatlikult augu kinni ning demineerijad vedasid juhtmed plahvatuspaigast eemale. Kella 14 paiku käis võimas pauk ning mudane pinnas kerkis umbes 20 meetri kõrgusele õhku. Maapinna vappumist oli tunda ka umbes 200 meetri kaugusel õhkimiskohast.

Seejärel avas operatsiooni turvanud politsei taas liikluse Mõisavahe tänaval.

Plahvatus läks korda, kinnitas kohapeal õhkimistööd juhtinud Lõuna-Eesti pommigrupi ülem Ando Piirsoo. Ehkki pinnas paiskus kuni paarikümne meetri kõrgusele õhku, langes enamus sellest kraatrisse tagasi.

«Ainus, mis õhkimistööde juures vajaka jäi, oli see, et tahtsime seda teha ilma igasuguse väljapaisketa. Aga pind oli märg ning vesi tuli vastu. Ei saanud sügavamale minna,» selgitas Piirsoo.

Pooleteise meetri sügavusse auku viisid kaks meest lõhkekeha. Pinnast sai veel umbes meetri jagu peale pandud, seega toimus plahvatus umbes 2,5 meetri sügavusel maapinna sees.

Kuna kraater jäi täis pehmet muda, piirasid päästjad plahvatuskoha ohtu tähistava lindiga, et keegi sinna sisse ei astuks.

Demineerijate jaoks oli tänane kahurimürsk täiesti tavaline leid. Erakordseks tegi töö vaid see, et pomm tuli lõhata linna territooriumil.

Küsimusele, kas sellest kohast võib veel lõhkekehi välja tulla, vastas kohapeal õhkimistööd juhtinud Lõuna-Eesti pommigrupi ülem Ando Piirsoo, et seda ei tea iial. «Mürsk oli rauast läbi käinud, seega polnud tegemist kindlasti ladustamiskohaga,» andis Piirsoo siiski lootust, et ehk oli tänane leid selles kohas viimane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles