Ringkonnakohus Madruse tänavast: elanikul pole õigust meelepärast tänavanime nõuda (5)

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellel posti otsas on olnud ka Madruse tänava silt. Praegu juhatab viit Kvissentali teele.
Sellel posti otsas on olnud ka Madruse tänava silt. Praegu juhatab viit Kvissentali teele. Foto: Margus Ansu

Tartu Madruse tänava saaga jõudis täna järgmisse vahefinišisse, kui Tartu ringkonnakohtu avaldatud otsusest selgub, et ühe elaniku soovil tühistada mullune volikogu otsus tänavale nime määramise kohta ei ole õiguslikku alust.

Tartu volikogu pani Madruse tänava nime teistkordselt mullu veebruaris, aga üks elanik vaidlustas selle kohanimenõukogus. Kuid kohanimenõukogu mullu aprillis vaiet ei rahuldanud.

Seepeal pöördus elanik Tartu halduskohtusse, et tühistada volikogu otsus ja kohanimenõukogu otsus, kuid halduskohus ei leidnud selleks alust. Elanik pöördus apellatsioonikaebusega Tartu ringkonnakohtusse, et tühistataks halduskohtu otsus.

Ringkonnakohtu põhjendused on toodud neljal leheküljel.

Muuhulgas ei nõustunud ringkonnakohus kaebaja seisukohaga, et tänavale oli juba pandud nimi Kvissentali tee, mistõttu on volikogu otsuse puhul tegu olnud ümbernimetamisega ja nimi on määratud mittekohases menetluses õigusvastaselt.

Ringkonnakohus märkis ka, et küsimus, kas tänaval oli varem nimi või mitte, ei oma määravat tähendust.

Ringkonnakohus selgitas, et seadus ei näe ette kaebaja õigust nõuda meelepärase nime andmist tänavale või vastupidi, õigust nõuda hoidumist vastumeelse nime panemisest tänavale. Vaidlusaluse tänava ääres oleva kinnisasja omaniku ja elanikuna on kaebajal kohanimeseadusest tulenevalt õigus osaleda nimemenetluses ja esitada kohanimemäärajale oma seisukoht ja ettepanekud nime kohta. Lisaks on kaebajal õigus nõuda nime määramisele kehtestatud reeglite järgimist.

Ringkonnakohus asus seisukohale, et alust ei ole ka elaniku teisel põhiväitel, et Madruse tänavanimi on halvustava tähendusega. Ringkonnakohus lisab, et halvustava tähenduse mõiste ei ole kehtivas õiguses defineeritud. Seega on tegemist määratlemata õigusmõistega, mis nime määramisel tuleb esmalt sisustada haldusorganil ja kohtumenetluses vajadusel kohtul. Ringkonnakohus leiab, et Tartu linn, kohanimenõukogu ja halduskohus on põhjendatult lähtunud Madruse tänava nime objektiivsest tähendusest.

Ringkonnakohtu otsuse võib edasi kaevata riigikohtusse, viimne päev selleks on 27. juuli.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles