Kaamera pesapakus: rasvatihase pesas kooruvad just praegu pojad

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihane pesapakus, kõhu all koorunud ja koorumata pojad.
Tihane pesapakus, kõhu all koorunud ja koorumata pojad. Foto: Stoppkaader otsepildist

Kaamera rasvatihase pesapakus toob just praegu poegade koorumise meie ette. Sellesisulise uudise pani ornitoloog Margus Ots eile oma veebiväljaandesse Linnuvaatleja. Ja koorumine jätkub, täna kell 16.45 oli ilmselt veel kaks poega munast välja tulemata.

«On üllatav, et pojad kooruvad juba täna (25. juunil – RH), kuna viimase, kaheksanda muna munes rasvatihane sellesse pessa alles 16. juunil,» märkis Margus Ots. «Tavapäraste arvutuste põhjal oleks võinud eeldada, et pojad hakkavad kooruma alles 28. juunil. Järelikult alustas rasvatihane selles pesas haudumist mitu päeva enne kurna täitumist ning selle pesakonna pojad ei kooru korraga, vaid paari päeva jooksul.»

Vastkoorunud pojad vajavad Otsa sõnul esimesel paaril päeval soojendamist, mistõttu istub emaslind aeg-ajalt pesal. Osa munakoortest viskab ta pesast välja, osa aga sööb oma kaltsiumivajaduse kompenseerimiseks ära. Toiduks toovad vanalinnud poegadele esimestel elupäevadel kõige pisemaid selgrootuid (näiteks väikesed röövikud).

Veebiväljaanne Linnuvaatleja sai alguse 2012. aastal, kui ornitoloog Margus Ots kajastas samanimelises veebipäevikus kogu aasta kestnud lindude vaatlemist (nn Big Year). Siis vaadeldud 276 liiki püsib tänaseni Eestis ühe kalendriaasta jooksul vaadeldud linnuliikide rekordina. Uuenenud Linnuvaatleja vahendab lindudega seotud olulisemaid sündmusi ja uudiseid kõigile, kes lindudest huvitatud.

Üle 30 aasta linde vaadelnud Margus Ots on muu hulgas Eesti Ornitoloogiaühingu juures tegutseva linnuharulduste komisjoni esimees ja bongareid koondava klubi Estbirding üks asutajatest.

Rasvatihase pesakaamera otsepilti pesapakust edastab Eesti Ornitoloogiaühing koostöös Looduskalendriga, ülekannet võimaldavad EENet ja Tele2, foorumit peab Looduskalender. Pesapakus oleva pesa uudiseid kajastab Linnuvaatleja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles