Tartu maavanem: Loksa erand loob haldusreformis uue olukorra (1)

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maavanem Reno Laidre.
Tartu maavanem Reno Laidre. Foto: Margus Ansu

Täna koos istunud haldusreformi Lõuna-Eesti piirkondlik komisjon tegi valitsusele kaks ettepanekut. Esiteks jätkata reformi esimese variandiga ehk sundliita Luunja ja Nõo vald nii, nagu esialgu plaanis. Või kui 2700 elanikuga Loksale tehtud erand jääb kehtima, tuleb teha erand ka Tartumaal asuvale Nõo ja Luunja vallale.

Teadupärast säästis valitsus 15. juunil oma otsuses Loksa linna sundliitmisest Kuusalu vallaga, kuigi omavalitsus ei vasta elanike arvu (5000) miinimumkriteeriumile. Haldusreformi Lõuna-Eesti piirkondliku komisjoni istungil leiti, et selline otsus tekitab juriidilises mõttes uue olukorra, kuna see annab võimaluse taotleda erandeid ka teistele omavalitsustele, kelle elanike arv jääb kriteeriumile alla.

Kui mõni omavalitsus otsustab valitsuse sundliitmise määruse vastu riigikohtusse minna, siis on Loksale tehtud erand nende jaoks väga tugev argument, vahendas komisjonis räägitut komisjoni liige, Tartu maavanem Reno Laidre. Tema sõnul on ülimalt tõenäoline, et haldusreformi suhtes pidevalt eitaval positsioonil olnud Nõo ja Luunja vald Tartumaal seda võimalust kasutavad.

Nii tekib omakorda võimalus, et kohus tulevikus tühistabki valitsuse määruse. Arvestades aga seda et kohalikud valimised on juba väga lähedal, võib see viia uute valimisteni mitte üksnes nimetatud Tartumaa valdades, vaid ka terves Tartu linnas, sest Luunja on plaanis ühendada justnimelt Tartuga.

Kordusvalimised oleks kindlasti halb perspektiiv ja praeguseks järele jäänud halbadest variantidest ongi parim see, kui valitsus teeb Loksa erandi taustal erandi ka Luunjale ja Nõole, leidis komisjon.

Valitsus teeb Lõuna-Eestit puudutava haldusterritoriaalse muutmise otsuse tõenäoliselt 29. juunil. «Kõige hullem on, kui mingit otsust ei tule, sest valimistega seotud toimingute tähtajad on juba sedavõrd lähedal,» leidis Laidre.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles