Kirjandusteadlased tähistavad Zara Mintsi 90. sünniaastapäeva suure konverentsiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli slavistika osakonnas peetakse sel nädalal 16. Helsingi - Tartu slavistidest kirjandusteadlaste ühisseminari «Isiksus ja emotsioonid Hõbeajastu kultuuriajaloos», mis on pühendatud professor Zara Mintsi mälestusele.

Tartu-Helsingi teadusseminaride traditsioon ulatub 1987. aastasse, kui toimus esimene Helsingi-Tartu ühisseminar Helsingi ülikoolis, millest võtsid osa Juri Lotman, Zara Mints, Sergei Issakov, Valeri Bezzubov ning ka praegused TÜ professorid Peeter Torop ja Ljubov Kisseljova.

Sellest ajast peale toimuvad seminarid kordamööda Tartus ja Helsingis iga kahe aasta tagant. Oli asutatud ka uus teadustööde sari «Studia Russica Helsingiensia et Tartuensia», mille raames on ilmunud 14 kogumikku, järgmine peaks valmima käesolevaks ürituseks.

Tartu-Helsingi ühisseminarid on ammu omandanud suure konverentsi mastaabi, nendest võtavad osa mitme riigi väljapaistvad teadlased. Sel aastal on seminar rahvusvahelise teadusürituse osa, millega tähistatakse ülemaailmselt tuntud vene modernismi uurija, Tartu ülikooli professori Zara Mintsi 90. sünniaastapäeva.

Seminar toimub kahes linnas järgemööda, 16. - 18. juunil koguneti Peterburis ja 19.-21. juunil Tartus. Zara Mints töötas Tartu ülikoolis peaaegu nelikümmend aastat ning tänu tema uuenduslikele teadustöödele ning väljapaistvale pedagoogilisele tegevusele muutus Tartu ülemaailmselt tuntud vene modernismi ajaloo ja kultuuri uurimise teaduskeskuseks.

Käesoleval ajal on professor Zara Mintsi õpilased õppejõududeks mitte ainult Tartu ja Tallinna kõrgkoolides, vaid ka Soome, Venemaa, Saksamaa, USA, Kanada, Iisraeli, Läti ja teiste maade ülikoolides. Mintsi õpilaste uurimused on määravad euroopa ning vene modernismi, vene kirjanduse ajaloo, Venemaa revolutsioonieelse kultuuri, ning maailmakultuuri unikaalse fenomeni, mis mõjutas ka eesti rahvusliku luule traditsiooni, — Hõbeajastu kultuuriajaloo — tundmaõppimise protsessis.

Zara Mintsi teadustööd, kus käsitletakse vene modernistliku luuletaja Aleksandr Bloki ja teiste Hõbeajastu literaatide loomingut, sümboli struktuuri, reministsentside poeetikat luuletekstis, peegli kuvandit sümbolistide loomingus, on muutunud krestomaatilisteks tänapäeva kirjandus- ja kultuuriteaduses. 2017.a. seminari teema seostub nii Zara Mintsi teadustöö suunaga kui ka uusimate tendentsidega kultuuri antropoloogias - subjekti ja subjektsuse analüüs, emotsioonide ajaloo ning elamuste kultuuri maatriksite uurimine.

Tartu konverentsil osalevad teadlased USA, Soome, Iisraeli, Kanada, Läti, Venemaa ülikoolidest. Teadusüritusel esinevad ka Tartu ülikooli slavistika osakonna töötajad, slavistidest kirjandusteadlased Helsingist. Slavistika osakond kutsub teadusüritusest osa võtma Tartu ülikooli kolleege, üliõpilasi ja vilistlasi, Tartu linna elanikke, kellest paljud veel mäletavad Zara Mintsi ning kes tunnevad huvi vene kirjanduse ja kultuuri vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles