Spordikuulsuse mälestusmärk kerkib jalutajate kohale (1)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Hackenschmidt on mälestusmärgis kujutatud noore atleedina naasmas koju justkui teisest aegruumist. Jalgraja kohal kõrguvatesse terava viiluga maja piirjooni kujutavatesse kaartesse on sisse lõigatud märksõnad tema filosoofilistest teostest. Sisselõiked heidavad maapinnal loetavaid varje.
Georg Hackenschmidt on mälestusmärgis kujutatud noore atleedina naasmas koju justkui teisest aegruumist. Jalgraja kohal kõrguvatesse terava viiluga maja piirjooni kujutavatesse kaartesse on sisse lõigatud märksõnad tema filosoofilistest teostest. Sisselõiked heidavad maapinnal loetavaid varje. Foto: Kavand

Tartusse on kerkimas monumentaalne teos, mis jäädvustab silmale nähtavalt maailmakuulsa maadleja ja tõstja, aga ka mõtlejana tuntud Georg Hackenschmidti mälestust. Skulpturaalse lahenduse eesmärk on väljendada tema kaht põhitegevusala: sporti ja filosoofiat.

Sporditegelastest ja mõnest teisest nimekast tartlasest koosneva algatusrühma korraldatud konkursi võidutöö autorid on Eesti kunstiakadeemia arhitektuuritudengid Helmi Marie Langsepp ja Kristel Alliksaar (skulpturaalse lahenduse väljatöötamisse ja teostamisse on kaasatud skulptor Tõnis Paberit).

Atleedi naasmine

Autorid on Hackenschmidti kujutanud noore atleedina naasmas koju justkui teisest aegruumist. Skulptuuri kohal kõrguvatesse kaartesse on lõigatud märksõnad tema filosoofilistest teostest. Päikesevalguses joonistuvad maapinnale sõnade valgusvarjud.

Sportlasena raskejõustikus omal ajal ilma teinud Georg Hackenschmidt sündis Carl Hackenschmidti kalevi- ja villavabriku majas, mis asus enne sõda umbes sealsamas, kuhu on kavas paigaldada mälestusmärk – turuhoone ja Võidu silla vahele jalgrajalõigu kohale ja külgedele.

Mälestusmärgi autorite sõnul on raja kõrval kaared, millest olenevalt, kust vaadata, vormub kas terava viiluga maja piirjoon kui kujutlus kodust või maja järkjärguline hajumine ja lõpuks kadumine, tuues keskpunkti uuesti tee. «Hackenschmidt maailmakodanikuna oli suure osa oma elust võõrsil – teel –, ent temaga oli kaasas mälestus kodust Emajõe kaldal,» märkisid nad.

Raha kogumine

Foto: Graafika: TPM

Algatusrühma teatel läheb mälestusmärk maksma esialgsel hinnangul 150 000 eurot. Selle raha kogumiseks on nüüd antud võimalus teha annetusi MTÜ Festivitas Artiumi sihtotstarbelisele pangakontole EE712200001120282082 (ülekande selgitusse kirjutada G. Hackenschmidti monument).

Kui palju ja kas üldse kavatseb läbi aegade kuulsaima Tartust pärit sportlase mälestusmärgi heaks anda linnavalitsus?

Linnapea Urmas Klaas kiitis tartlaste eraalgatust. 

«Linnavalitsus on nende mõtet toetanud ning konkursil väljavalitud töö ja selle tulevase asukoha kultuurikomisjonis ja mai alguses ka linnavalitsuse istungil heaks kiitnud,» lisas ta. «Ma loodan, et esimese hooga koguneb vajalik summa kodanike endi annetustest. Kõigil tartlastel on oma toetusega võimalik näidata, et selle monumendi püstitamist peetakse oluliseks.»

1. augustil möödub Hackenschmidti sünnist 140 aastat.

Maailmakuulus Georg Hackenschmidt

  • Georg Hackenschmidt (1. august 1877, Tartu – 19. veebruar 1968, London) lõpetas 1892 Tartu reaalkooli.
  • Euroopa esimestel raskejõustikumeistrivõistlustel 1898 võitis maadluses esikoha ja tõstmises jäi kolmandaks.
  • Püstitanud maailmarekordeid tõstmises.
  • Pidas oma profikarjääri jooksul üle 3000 matši, millest kaotas ainult kaks.
  • Mitme kehakultuuriteoreetilise ja filosoofilise teose autor.
  • Infoagentuur Reuters valis Hackenschmidti 1999. aastal 20. sajandi saja suurima sportlase hulka.

Allikas: algatusrühm

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles