Toasoe põgeneb hruštšovkadest läbi seinte

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Termokaamera jäädvustus näitab kohad, kust kaudu toasoojus hruštšovkadest kõige enam kaob.
Termokaamera jäädvustus näitab kohad, kust kaudu toasoojus hruštšovkadest kõige enam kaob. Foto: Tartu linnavalitsus

Tartu nutika linnaosa projekti käigus tehti termopilte pilootalal 22 kortermajast, mis on ehitatud 1950. - 1960. aastatel. Termopildid näitasid ulatuslikke soojakadusid. SmartEnCity projekti, Tartu linna ja KredExi toetuste kaasabil on kavas need elamud renoveerida liginullenergia hooneteks.

Termofotodele jäädvustatakse nähtava valguse lainepikkuste asemel infrapunased lainepikkused, mis on tegelikult soojalained. Nii on pildile jäädvustatud korraga kogu seina temperatuur, selgitas linnavalitsuse teate vahendusel Tartu regiooni energiaagentuuri ekspert Kalle Virkus.

Hruštšovkadest tehtud termopildid näitavad, et suurimad soojakaod on külmasildades akende ümbruses, radiaatorite kohal akende all, paneelivuukides, tellisseintes seotisridade kohal ning rõdude kinnituskohtades. Hästi on näha kohad, kus soojustus puudub või on halvasti paigaldatud.

Kui võrrelda renoveeritud ja renoveerimata hoonete termopilte, siis erinevus on silmatorkav, tõdes Virkus. Enamus külmasildasid ja soojust hästi läbilaskvaid alasid on kadunud tänu ühtlasele katkematule soojustusele. Ka akende ümbruse külmasildu saab oluliselt vähendada paigutades aknad fassaadi tasapinnale,“ kommenteeris ekspert.

Nutika linnaosa projektiga liitunud 22 ühistut on jõudnud projekteerimisetappi. Kõigil on sõlmitud lepingud tehnilise konsultandi ning rekonstrueerimistööde projekteerijaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles