Suvine avaveeujumiste programm tuleb lühike, aga tihe

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõe ujumisvõistlus tuleb võrreldes varasematega veidi pikem, sest start antakse linnaujula asemel vabaujulast. Võistluskeskus, kus saab end ujumisele kirja panna, püstitatakse aga kesklinna.
Emajõe ujumisvõistlus tuleb võrreldes varasematega veidi pikem, sest start antakse linnaujula asemel vabaujulast. Võistluskeskus, kus saab end ujumisele kirja panna, püstitatakse aga kesklinna. Foto: Kristjan Teedema

Esimesed suvisemad ilmad panevad ujumishuvilisi tundma, et tahaks ometi basseinist avavette pääseda. Tasapisi uuritakse juba veetemperatuure ning jälgitakse, mida pakub suvine võistlus- või rahvaspordiürituste kalender. 

Eesti ujumisliidu egiidi all korraldatav seeriavõistlus koosneb seitsmest etapist. Ujumisi on aga märksa rohkem.

Anne kanal jääb välja

Mai lõpus juba 17 kraadini soojenenud Emajõe vesi oli eilseks küll jahtunud 14 kraadini, kuid talvel jääaugus karastunutele tundub selline vesi juba soe. Üksnes suvel rannas käijale muidugi mitte ja suund ujuma võetakse alles siis, kui veetemperatuur kerkib 19–20 kraadini.

Sportliku ujumisega tegelejad teavad, et avavees võistelda saab esimest korda juba sel reedel Paide tehisjärves, rääkis klubi Trismile juhatuse liige Margus Püvi. Samas korraldab triatloniklubi laupäeval ka triatloni.

Eesti ujumisliidu seeriavõistluste programm algab aga 2. juulil Jõgevamaal Kuremaa järves. Sellele järgnevad pikemate või lühemate tavadega mõõduvõtud Tartus Emajõel, Võrus Tamula järvel, Valgas Pedeli paisjärvel, Tõrvas Riiska järvel, Väikese väina ujumine Muhumaalt Saaremaale ja Elva võistlus Verevi järvel. 

Eesti ujumisliidu avaveeujumise projektijuht Kristiina Arusoo märkis, et kui suve keskpaigas oli alles hiljaaegu kavas ka 10 kilomeetri Eesti meistrivõistluste etapp Anne kanalil, siis tänavu seal ujumist ei tule. Tema sõnul ei korralda liit üldjuhul võistlusi ise, vaid seda teevad kohapealsed koostööpartnerid.

Anne kanalil võistluste korraldamist pole tema sõnul ükski klubi aga soovinud. Küll korraldab ujumise Emajões Trismile ja seda Tartu triatloni ajal. Sama klubi viib augusti alguses Otepää Ironmani triatlonifestivalil läbi ka Eesti meistrivõistlused 10 kilomeetri ujumises.

Pühajärvel peetakse veel Eesti meistrivõistlusi kolme ja viie kilomeetri pikkusel distantsil. Seda korraldab aga juba juuli keskel klubi Meie Liigume. Klubi juht Siim Ausmees märkis, et nende kanda jääb lisaks Kuremaa ja Tõrva ujumisele ka Maardu järve avaveeujumine ja triatlon augusti teises pooles.

Saadjärvel ja Piirissaarel

Tartumaa ujumishuvilised saavad end kodukandis proovile panna veel arvult 24. üle Saadjärve ujumisel, Elva lahtistel meistrivõistlustel ja alles teist korda peetaval üritusel Piirissaare kanalis, kuhu jõudmiseks tuleb omajagu vaeva näha.

Võistluste kõrval võtavad mitmed huvilised ette mitteametlikke ujumismatkasid kas siis mööda jõgesid või meres laidude ja saarte vahel. 

Nii on Tartu taliujujad juba kahel korral korraldanud septembrikuus seitsme silla ujumismatka, kus ujutakse mööda Emajõge allavoolu kõigi seitsme Tartu linnas püstitatud silla alt läbi. Sel aastal liiguvad mõtted selles suunas, et viia ujumismatk läbi paar nädalat varem, Emajõe festivali ajal.

Endine tippujuja Andres Olvik on aga näiteks võtnud eesmärgiks teha saja päeva jooksul iga päev üks pikem ujumistreening avavees ja seda igal päeval eri veekogus. 

Avaveeujumised Tartumaal

  • 7. juulil Kalevipoja avaveeujumine (Tartu, Emajõgi, 750 m ja 2,3 km)
  • 23. juulil üle Saadjärve ujumine (Kukulinna–Äksi, 1,5 km)
  • 6. augustil Elva lahtised avaveeujumise meistrivõistlused (Verevi järv, 1 km ja 2 km)
  • 19. augustil Piirissaare avaveeujumine (Piirissaare kanal, 2,5 km)

Allikas: Eesti ujumisliit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles