Uus loomapood tekitab hulga uusi küsimusi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa looduses sellel talvel end inimestele vaid paar korda näidanud haruldast habekakku (Strix nebulosa) võib igaüks vaatama minna Lõunakeskuse loomapoodi, kus hallikaspruunil linnul hinnasiltki küljes.
Eestimaa looduses sellel talvel end inimestele vaid paar korda näidanud haruldast habekakku (Strix nebulosa) võib igaüks vaatama minna Lõunakeskuse loomapoodi, kus hallikaspruunil linnul hinnasiltki küljes. Foto: Sille Annuk

Lõunakeskuse lemmikloomapoest võib igaüks osta 5381 euro ehk umbes 84 000 krooni eest Eestis üliharuldase ja väga range kaitse all oleva habekaku, kes muidu eelistab elamiseks üksildasi rabasaari ja kuusemetsi.


Tartu Zoo Planeti kaupluses on habekakk koos valge kakaduuga võrdselt hinnaline kaup, kellest kallimaid praegu ei näe. Piisavalt soolase hinna eest saab sealt koju tuua aga ka pesukaru, ninakaru või skunksi.

Alles kaks nädalat tagasi ütles Zoo Planeti kaupluste direktor Igor Tamilin küll hoopis midagi muud. Seda, et haruldased linnud ja loomad on tal ainult imetlemiseks, mitte müügiks.

Paraku selgus, et miniloomaaia pidamist ei ole kaupluses niisama lihtne korraldada. «Seaduse järgi olime sunnitud kõikidele loomadele ja lindudele hinna juurde panema,» ütles Tamilin. «Ja kui nüüd näiteks Tallinna Loomaaed või mõni eraloomaaed avaldab soovi osta meilt mõnd haruldast isendit, siis saab ta kaasa ka kõik tema eksponeerimiseks vajalikud dokumendid.»

Igor Tamilin lisas, et selliseid kauplusi on mitmel pool Euroopas ja see on täiesti normaalne. Need loomad ja linnud on tehistingimustes üles kasvatatud ja just sel eesmärgil, et nende näitamiseks ei peaks neid püüdma metsikust loodusest.

«Nagu näete, on nad erksad ja heas tujus, mille nad saavad kindlasti poekülastajate rõõmsatest nägudest ja laste naeratustest,» sõnas ta.

Keskkonnainspektsiooni looduskaitse osakonna juhtinspektor Helena Täär ütles, et suurte röövlindude kodus pidamine ei ole vanas Euroopas ammu enam haruldane. «Metsiku röövlinnu hobi korras kasvatamine nõuab loomulikult teadmisi. Aga omanikud on selle teema endale siis ka hästi selgeks teinud.»

Täär lisas, et talle teadaolevalt on Eestiski juba üks metsiku röövlinnu pidaja ning arvata võib, et see mood laieneb. Mis puutub Igor Tamilini lemmikloomapoodi Tartus, näib seal seaduse järgi kõik korras olevat.

Põhjalik kontroll

«Me ei saa küll väita, et me oleksime kontrolli täielikult lõpetanud... Ka Eesti Loomakaitse Selts ootab meilt vastuseid ning osa pabereid on veel järelkontrollis,» sõnas Täär.

Ta selgitas, et keskkonnainspektsiooni uurimistoimingud lähtuvad eelkõige looduskaitseseadusest ja määrusest, mis puudutab ohustatud taime- ja loomaliikidega kauplemise reegleid.

Kõigepealt on vajalik sertifikaat, mis kinnitaks, et isend on tõepoolest vangistuses sündinud ja üles kasvatatud. Teiseks peab ta olema ka kõikidest kauplemiskeeldudest vabastatud. «Alles siis võib teda müüa,» ütles Täär.

Veterinaar- ja toiduameti Tartumaa peaspetsialist Peeter Kukk teatas, et ka nemad tegelevad Zoo Planeti poega, lähtudes omakorda lemmiklooma pidamise määrusest.

«Oleme teinud mõned ettekirjutused ja neid on hakatud otsast täitma,» ütles ta. «Näiteks on habekakule ehitatud pesa ja ta saab vajaduse korral sinna varju minna. Niisugused pesad pannakse kõikidesse linnupuuridesse. Puuride suurus vastab aga lemmiklooma pidamise määrusele ja siin ei ole meil midagi norida.»

Kuke sõnul on sellises poes veel äärmiselt oluline, et iga müüja oleks suuteline andma potentsiaalsele ostjale vajalikku infot.

Veidrad uued hobid

Samas ei varjanud Kukk, et mitteametlikult on ta küll seisukohal, et kõiki neid haruldasi isendeid ei saa ju võtta kui lemmikloomi, mis sest, et inimeste lemmikloomad muutuvad järjest eksootilisemaks.

«Raske öelda, kuidas tunneb end seesama habekakk sisetingimustes, kus värsket õhku üldse ei ole,» arutles ta.

Kas ka mina saaksin osta endale habekaku, kui hunniku raha kokku korjan? Igor Tamilin ütles, et kui ma armastan loomi ja linde ega too oma hoolealusele kannatusi, siis loomulikult saan.

Aga Tamilin lisas, et nii haruldasi isendeid ostetakse siiski harva. Ja kui ostetakse, siis osutuvad ostjaiks suured asjatundjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles