Nõo aleviku välimust rikastab hiiglaslik seinamaaling

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Bachman alias Bach Babach võttis valmiva hiigelmaalingu ees korraks istet. Tema selja taga on spordihoone juures tõstukitel töötavad tudengid ja seinal spordikuulsused Baruto, Tiit Sokk, Kelly Sildaru, Gerd Kanter ja Paul Keres. Erki Nool ja Erika Salumäe portree on otsaseinal.
Kristjan Bachman alias Bach Babach võttis valmiva hiigelmaalingu ees korraks istet. Tema selja taga on spordihoone juures tõstukitel töötavad tudengid ja seinal spordikuulsused Baruto, Tiit Sokk, Kelly Sildaru, Gerd Kanter ja Paul Keres. Erki Nool ja Erika Salumäe portree on otsaseinal. Foto: Margus Ansu

Veel nädal tagasi Nõost rongiga läbisõitjad võisid peatuses näha spordihoone hiigelsuuri siniseid seinu. Nende juures tänavakunstnik Bach Babachi juhendusel õhtust hommikuni tõstukitega tegutsemine kandis lõplikult vilja reedel. Just siis sai viimase värvilaigu 800-ruutmeetrine teos, millel on jäädvustatud segatehnikas seitse Eesti spordiajaloo suurkuju.

Rongiaknast on näha sinisel seinal kihutamas Erika Salumäed ja võitlusse astunud Barutot. Puud-põõsad varjavad ära Erki Noole, Tiit Soku, Kelly Sildaru, Gerd Kanteri ja Paul Kerese.

Bach Babach, aga tegelikult Kristjan Bachman, nagu seisab kirjas tema passis, tõi oma tudengid Tartu kõrgemast kunstikoolist Nõkku pärast seda, kui nad olid ühiselt välja mõelnud, keda nad soovivad Eesti kuulsaimatest sportlastest hiigelmaalingul kujutada.

Mööbliosakonnas restaureerimist õppivad Eva Sandra Uustal, Eva Maria Tartu ja Laura Mikk võtsid ette Paul Kerese. Nad rääkisid, et nii on maalingus esindatud ka mõttesport. Hiigelkujutise aluseks on montaaž kahest ajaloolisest fotost. Malelaua nuppude seisu ei tasu nende sõnul uurida, sest neid on rohkem, kui oli fotol, pealegi on laual ühte pidi kaheksa ja teist pidi viis ruutu. Nad on seisukohal, et nende maaling ei pidanud olema dokumentaalteos.

Tudengite töö algas pühapäeva öösel. Projektorid paiskasid seinale kavandi, mille jäädvustamiseks tõmbasid tudengid markeriga jooni. Tulemust uuris ka Tartu kõrgema kunstikooli rektor Vallo Nuust ja jäi nähtuga rahule. Ta rääkis, et koostöö vallaga algas eelmisel kevadel kooli korraldatud infopäeval.

Maalingu valmimist käis iga päev vaatamas ja tudengitele abi pakkumas vallavalitsuse keskkonnaosakonna juhataja Sven Tarto. «Väga meeldib,» ütles ta lõpptulemuse kohta. «Enne oli mõttetu sinise plekkseinaga meeletult suur kast, nüüd on seinal elu sees.»

Nõo valla ja Tartu kõrgema kunstikooli koostöö jätkub. Sel nädalal saab uue kujunduse näiteks Nõo bussipeatus.

Nõo valla tellimusel

  • Nõo valla tellimusel valmis koostöös Tartu kõrgema kunstikooliga reede õhtuks Nõo aleviku spordihoone seinal umbes 800-ruutmeetrine seinamaaling.
  • Maalingul on kujutatud Baruto, Gerd Kanter, Erki Nool, Erika Salumäe, Kelly Sildaru, Tiit Sokk ja Paul Keres.
  • Suurteos valmis tänavakunstnik Bach Babachi juhendusel.
  • Värvimas käisid Tartu kõrgema kunstikooli üliõpilased Asso Int, Kristo Kaseorg, Kristin Kaskema, Helena Kilp, Eva-Maria Komissarov, Teele Kumm, Madli Lavin, Laura Mikk,  Kaur Mäepalu, Kristiine Mäss, Sirli Niinpalu, Anne Mari Roost, Eva Maria Tartu, Diana Tisler, Marta Tuulberg, Eva Sandra Uustal ja vilistlane Katrin Maask.
  • Värvi kulus üle 50 liitri.
  • Teos läks Nõo vallale maksma umbes 8000 eurot.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles