Raamatukogu lillepeenardes kasvavad hiidmürklid

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ raamatukogu ees kasvavad mürklid.
TÜ raamatukogu ees kasvavad mürklid. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kui tavapäraselt jääb seenelkäimine ikka sügisesse, siis Tartu ülikooli raamatukogu eest lillepeenardelt võib juba praegu korjata omale korvitäie mürkleid.

Tartu ülikooli seeneteadlane Leho Tedersoo ütles, et mürkite aktiivne kasvuaeg jääbki kevadesse ning peale maikuud on neid juba raskem leida.

Tavaliselt leiabki mürkleid kõige rohkem parkidest, surnuaedadest ja puukoolidest. Samuti matkaradade äärest, kus kasutakse multši, ning vanade kompostihunnikute juurest, kus on lagunenud kõdu.

«Olen ise näinud ka niisketes haavikutes, aga pigem leiab neid rohkem inimasustusega paikades,» sõnas Tedersoo. Ta pakkus, et tõenäoliselt sattusid seened raamatukogu lillepeenardesse koos sinna toodud mullaga. Tartu Postimehe saadetud foto järgi pakkus Tedersoo, et raamatukogu ees kasvavad tõenäoliselt hiidmürkid.

Mürklid on Tedersoo kinnitusel väga head söögiseened, aga linnast ei tasuks neid siiski korjata suure raskemetallide sisalduse tõttu. «Puhtamast keskonnast pärit mürklid võib aga otse pannile lõigata ja praadida võiga, nagu näiteks kukeseeni. Nad on väga hea maitsega,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles