Galerii: spordimuuseum tõi mõneks päevaks eriilmelised rattad rahva ette

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalavahetusel Tartus ja linna ümbruses peetavate rattavõistlustega seoses tõi Eesti spordi- ja olümpiamuuseum uudistamiseks välja erinevad rattad nii oma kogudest kui ka sõpradelt üle Eesti. Näitus on avatud mõne päeva ehk tänasest pühapäevani.

Väljapanekul näeb nii Rein Taaramäe esimest treeningu- ja võistlusratast kui ka Colnago võistlusratast, millega olümpiavõitja Aavo Pikkus käis Montreali tänavail kihutamas. Samuti Lauri Ausi viimaseks jäänud võistlusratast, mille sõidud said läbi 2003. aasta suvel, kui rattur trenni tehes roolijoodiku põhjustatud liiklusõnnetuses hukkus.

Lisaks mitmesugustele spordiratastele saab väljapanekul uudistada ka rattaid, mis on hoopiski erilised, näiteks tandemratast, millel sõitjad seljad vastamisi sõidavad ja selliseid, mis on eriti kõrged või mis on mõeldud kauba vedamiseks.

Näituse looja, spordimuuseumi teaduri Rait Männiku sõnul on näitusel põnevat avastamist kõigil, keda rattad kõnetavad. «Oleme ainult selleks nädalavahetuseks kokku pannud valiku nii ajalooliselt kui oma käitumiselt ja välimuselt väga erilistest ratastest, et pakkuda suure rattapeo nautijatele ka pisut teistmoodi elamust,» märkis Männik.

Laupäeval saab muuseumi ees aga alates kella 15st vaadata, kuidas Tartu noored BMXi akadeemia kasvandikud võistlevad spetsiaalselt ürituse tarbeks kohale toodud takistustel. Samal ajal saavad kõik end isemoodi sõiduvahenditel proovile panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles