Pildid: botaanikaaias puhkes õide taim, mis õitseb vaid kord sajandis (2)

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu ülikooli botaanikaaias tiigi ääres nõlval kasvavad kaks läikivat sirmbambust (Fargesia nitida), mida külastajad esmapilgul ei pruugi märgata. Sel kevadel puhkesid need taimed aga täielikult õide. See on erakordne, sest bambused on kuulsad selle poolest, et õitsevad väga pika ajavahemiku järel ja siis kõik korraga. Sirmbambustel on see vahemik bambuste seas üks pikimaid: 100–120 aastat.

Tartu ülikooli botaanikaosakonna teadur Ülle Reier märkis, et ära õitsenud taimed tavaliselt surevad peale viljumist ja uuenemine toimub seemnete abil.

«Siledad sirmbambused hakkasid oma kodumaal Hiinas õitsema juba kümme aastat tagasi ja panid loodusekaitsjad muretsema, sest just sirmbambused on ohustatud hiidpanda põhitoit,» rääkis Reier. «Võtab aega, enne kui peale õitsemist surnud sirmbambuste asemele seemneist uued kasvavad.»

Botaanik ütles, et Hiina järel tulid sirmbambuse õitsemise kohta teated ka Euroopa ja Põhja-Ameerika aednikelt. Ilutaimena kasvatamiseks paljundatakse sirmbambuseid vegetatiivselt, kuid ka sellistel taimedel on ikkagi sama geneetiliselt kodeeritud rütm sees. Nad hakkavad õitsema hoolimata sellest, et on looduslikust kasvualast kaugele sattunud.

Õisi varemgi

Seda, et ka Tartu ülikooli botaanikaaias väljas kasvavad sirmbambused võivad õitsema hakata, ei osatud oodata, sest Eesti kliima on nendele siiski äärmuslik.

Botaanikaaia vanemaednik Tiiu Tõnson ostis sirmbambuse 10–12 aastat tagasi Juhani puukoolist. See pole aedniku sõnul aga esimene kord, kui ta bambusel õisi näeb. Esimest korda olid ühel taimel väikesed õied ka eelmisel kevadel. 

Ülle Reier selgitas, et ilmselt eelmisel aastal ei õitsenud sirmbambus nii rikkalikult, et taim saanuks signaali, et ülesanne on täidetud ja võib rahus ära surra. Reieri sõnul saavad aednikud ka trikitada, et oma bambuseid surmast päästa.

«Kui õitsevad vaid üksikud võsud, siis lõigatakse need maha, juurikas kaevatakse välja, tükeldatakse paljundamiseks ning pannakse hästi väetatud mulda. See kõik võib taime surma edasi lükata, aga ei pruugi,» lausus ta.

Bambuselisi on ligikaudu 1500 liiki ja väga erinevaid, mis tähendab, et nende õitsemistsükkel on samuti erinev. Mõned liigid õitsevad igal aastal ega sure ära. Need liigid, mis õitsevad pika aja tagant korraga, enamasti ka surevad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles