Kodutud hõivasid kesklinnas maja

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Tartus mänguasjamuuseumi kõrval olevasse Lutsu tänava majja sisse murdnud ja sinna omale pesa teinud kodutud kavaldasid üle majaomaniku ning hoidsid oma tegevusega majanaabreid pikka aega hirmu all.


Eelmisel nädalal saatis Avatud Hariduse Liidu sekretär Maris Pütsepp Tartu linna kodulehele murekirja, kus ta teavitas Lutsu 12 majas elavatest kodututest.

«Kuna maja ei ole kasutuses, siis on sinna majja elama asunud asotsiaalid. Kunagi oli meil siin tulekahju ning et selle kordumist vältida, sooviksime teada, kas linnal on õigus eraomandis oleva maja aknad kinni lüüa,» kirjutas Pütsepp ning avaldas kartust, et kui kodutud peaksid majas taas tulekahju tekitama, saaks kahjustada ka Lutsu 14a asuv Avatud Hariduse Liidu maja.

Samas majas tegutseva Tartu Haridustöötajate Liidu esindaja Kalle Kalda ütles, et kodututega on neil probleeme olnud juba mitu aastat. Krundil asub praegu autoparkla ja kaks hoonet. «Üks on selline kuuritaoline asi, mille kodutud paar aastat tagasi põlema panid, ja teine on veidi viisakam hoone,» kirjeldas Kalda.

Talvel andsid asotsiaalide tegevusest märku jäljed lumel. «Nad käivad seal ööbimas. Meie inimesed on näinud, kuidas nad aknast sisse ja välja lähevad,» lisas linnavolikogu liige Arno Arukask, kes töötab samuti Avatud Hariduse Liidu majas. «See maja on õnnetus olukorras. Ta on terve Eesti vabariigi aja tühjana seisnud ja eks sellest need probleemid on kõik hakanud.»

Krundi ja hoone üks omanikke Erkki Luhamaa kinnitas Tartu Postimehele, et nüüdseks on probleem lahendatud. «Linn võttis minuga ühendust ja me reageerisime samal päeval,» lausus Luhamaa.

Seda, et majas elavad kodutud, Luhamaa enda väitel ei teadnud. «Läksin kohale ja hakkasin maja akent kinni lööma, kui avastasin, et seal olid inimesed sees. Alguses oli neid kaks, aga hiljem tungisid nad ühest teisest väikesest aknast uuesti majja sisse ja siis oli neid juba kolm,» kirjeldas omanik.

Kuna majja oli sisse murtud, kutsus ta kohale ka politsei. «Kaks korda käisid. Alguses kutsusin mina ja õhtul hiljem kutsus keegi kodanik vastasmajast,» meenutas Luhamaa, kelle firma OÜ Lutsu Apart­ments sai krundi omanikuks eelmise aasta sügisel.

«Mul on ennegi olnud kodututega kogemusi. Sa ei suuda ju olla 24 tundi kohapeal ja valvata,» rääkis Luhamaa. «Võid ju küll uksed laudadega kinni lüüa, aga nad kangutavad need öö varjus osavalt lahti ja poevad jälle sisse. Lauad pannakse pärast tagasi nii, et midagi ei saa aru. Seekord oli samamoodi, aknaklaas oli nii ära võetud, et esmapilgul ei märganudki seda.»

Lutsu 12 krundile on planeeritud elu- ja ärihoone. «Kindel kavatsus on sinna ehitada, aga millal see juhtub, seda ei oska öelda. Koos ehitusloaga võetakse ka luba vana hurtsiku lammutamiseks,» lausus Luhamaa.

Linna järelevalveteenistuse vanemspetsialisti Eduard Alaveri sõnul pole sel talvel kodututega selliseid probleeme väga palju olnud.

«Käisin just analoogset asja vaatamas Supilinnas, aga üldiselt see talv pole meile väga palju signaale tulnud,» ütles Alaver. «Aga igal juhul peab maja omanik tagama hoone ohutuse, ja kui ei taga, siis rakendama sunniraha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles