Räästaist pudeneb tänavale kilode viisi kive ja krohvi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi 10 maja vundamendiäär on ühtlaselt krohvipuruga kaetud. Ametniku sõnul võeti kahtlane karniis ennetavalt maha.
Kalevi 10 maja vundamendiäär on ühtlaselt krohvipuruga kaetud. Ametniku sõnul võeti kahtlane karniis ennetavalt maha. Foto: Margus Ansu

Mitu talvekuud varitsesid tänavail kõndijaid purikad räästas ja lumekuhjad katustel, nüüd näevad majaomanikud aga vatti varisevate rääs­­takarniisidega, millele lumerohke talv on liiga teinud.


Tartu ehitusjärelevalve juht Andres Aint ütles, et ohtlikuks muutuvate räästakarniiside kohta on teavet tulnud päris palju ja seda ka Tartu heakorratelefoni 1789 kaudu.

Krohv ja kivid

Karniiside lagunemise ja tänavaaukude kevadise vohamise põhjused on tema sõnul sarnased: vesi läheb konstruktsioonide ja pragude vahele ning vaheldumisi külmumine ja sulamine muudkui lammutab.

Ettevaatusabinõud ei ole liiast, sest mõnel pool on alla kukkunud suuri krohvilahmakaid või ka tellisetükke. Järelevalveametnikud on infot edastanud päris palju ja omanikud on Ainti teada ka usinasti ohtu kõrvaldanud. Ta tõi näiteks, et ühel Kalevi tänava majal lammutati kehvas korras karniisid paari nädala eest üldse maha.

Tartu Ülikooli hoonetest on kõige murettekitavam olnud seni kehakultuurihoone Jakobi 5. Ülikooli kinnisvaraosakonna haldustalituse juhataja Urmas Heiter ütles, et tema teada mujal ülikoolihoonetel erilist lagunemist pole olnud.

Jakobi 5 majal on aga ennetavalt käidud üleval lahtisi tükke maha löömas. «Aga alati tuleb võidelda põhjusega,» ütles ta ja lisas, et ülikool on juba tellinud projektid katuse põhjalikuks remontimiseks.

Karniiside lagunemisele aitab Heiteri sõnul kaasa see, kui katuslae soojustus pole piisav. Pööning aga peab olema külm ja hea tuulutusega, et ei tekiks müüridele valguvat kondensatsioonivett.

Ülikool on lasknud kontrollida ka vana kohviku räästaid, aga midagi ohtlikku ei ole esimesel vaatlusel märgatud.

Läinud nädalal, kui Athena maja räästast prantsatas lumi ja jää ühele parkivale autole, pildistas toimetuse fotograaf seal ka pudenenud karniisitükke.

Linnale kuuluvaist majadest on seni kõige rohkem kahjustada saanud Raekoja platsi viltune maja, kus on Tartu kunstimuuseumi näituseruumid. Aga suuri kahjustusi on ka Raekoja plats 12 majal, kus asub haridusosakond, samuti on kahjustusi stomatoloogiakliiniku majal Raekoja plats 6. Isegi raekojal.

Kulud kokku löömata

Tartu linnavarade osakonna vanemspetsialist Marje Kibal ütles, et linn laseb karniisidelt lahtist materjali eemaldada, kuid remontimiseni läheb veel paar nädalat.

«Kaks talve on olnud lumerikkad ja katustele on sadanud hästi palju lund. Siis sulatab ja külmetab, tekib jää ette ja vesi tungib karniisile, kui seal sulab ja külmub, siis lõpuks lööb karniisi katki,» rääkis Kibal.

Kui kalliks remontimine võib minna ja kui palju peab reservfondist selleks raha taotlema, Kibal veel öelda ei osanud. Ta lausus, et ega summad hirmsuured pole, ainult viltuse maja puhul on tööd kallimad. Eelkalkulatsioone veel tehtud ei ole, sest lagunemine kestab. Tööd tuleb juurde iga päevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles