Arendaja: maja vahib mulle iga päev otsa

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detailplaneeringu järgi pidi Rehe hotelli kõrvale kerkima kaks kolmekorruselist kortermaja, kuid omanik otsustas ehitada ühe neljakorruselise.
Detailplaneeringu järgi pidi Rehe hotelli kõrvale kerkima kaks kolmekorruselist kortermaja, kuid omanik otsustas ehitada ühe neljakorruselise. Foto: Kristjan Teedema

Allan Unt, riigikontroll avastas, et olete ehitanud Ülenurme valda Rehe hotelli juurde ebaseaduslikult neljakorruselise kortermaja. Miks?


Ehitamine algas juba mitu aastat tagasi ja alguses oli nii, et ma ostsin selle krundi koos detailplaneeringuga. Sinna oli ette nähtud kaks kortermaja. Mõlemal kolm korrust pluss katusekorrus.

Katusekorruse ma tahtsin ära jätta ning tõstsin räästad natukene kõrgemale. Et ei peaks tegema katuseaknaid, sest meie kliimas ei ole see kõige parem lahendus. Aga ehitusluba sai küsitud selle kolmekorruselise järgi, kuna planeering oli enne juba tehtud.

Kuna ma muutsin ehitist, siis hakkasin ka uut planeeringut tegema, aga kahjuks läks nii, et see inimene, kellega ma vallas seda asja ajasin, läks meie hulgast ära.

 Ja kuna masu oli ikka päris kõva, oli ka minu firmal õhk väljas. Pidin hoidma ennast nii vee peal, et suudaks vähemalt pangalaene maksta. Nii see värk vedelema jäigi. Aga eks nüüd tuleb asi uuesti üles võtta ja maja seadustada.

Vana detailplaneeringu järgi võis sinna ehitada kaks väiksemat maja, aga teie tegite ühe suure?

Ei, see maja, mis ma sinna tegin, oli detailplaneeringu järgi täpselt sama pikk ja hari täpselt sama kõrge. Ainult räästaid sai tõstetud 70 sentimeetrit. Maja maht ei muutunud.

 Ja siis me leppisime vallaga kokku, et seda teist maja sinna enam ei tule.

Me pole vallaga kunagi sõdinud. Ja eks ma luban ennast vanas eas veel parandada.

Millal algas selle maja ehitus?

See oli vist 2007. Ta on ikka seisnud juba hea mitu aastat. Majandusseis oli ju selline, et alguses pangad loopisid raha ja eks mind ka üks kompanjon hullutas ära, et teeme-teeme. Minule ei meeldinud see projekt algusest peale.

Aga eks tagantjärele oleme kõik targad.

Siis äkki keeras pank kõik kraanid kinni ja siis polnud ju ka enam ostjaid. Tulemus ongi selline, et kui kunagi peaks sellest majast lahti saama, siis jääb töörõõm ja veel pangaintressid minu kanda. Siis on isegi hästi läinud.

Mis sellest majast tulema pidi?

Kortermaja ikka.

Aga ma ütlen veel kord, et... kahju, et ei ole iseloomu ära öelda.

Vaata, sääsega on nii, et kui ta su kõrva ääres piniseb, siis on kaks võimalust. Kas lööd ta maha või lased verd imeda. Aga tol ajal, kui majandusseis oli parem, lasin ennast ära hullutada.

Eks ta (maja – toim) vahib nüüd mulle iga päev otsa. Aga eks inimene peab ju kusagilt õppima ka. Elu näitab seda, et õpitakse ikka oma vigadest, mitte teiste omadest.

Kellega koos te seda tegite?

See oli tähtsusetu vend. Ta tahtis ise väga punti tulla. Neid lootusetuid vendi kolab siiani ringi.

Mis majast edasi saab?

Nüüd on nii, et käisin vallas ja viin selle poolelioleva detailplaneeringu lõpuni. Teine maja saab sealt ära kustutatud ja kuna praeguse maja maht ei ole palju suurem, siis ei tohiks vallal selle vastu midagi olla, et katusekorruse asemel on nüüd täiskorrus.

Mis ajaks plaanite maja valmis ehitada?

Seda teab vanajumal. Kui siia tuleb uus ringtee, siis on võimalik hakata ka maja edasi ehitama, muidu on väga juhuse peale tegemine. Kas ikka leiab ostja või ei leia.

Aga samas on nii, et kui siia tuleb mänguväljak ja parkla, siis on plusse, mida Annelinnas pakkuda ei ole. Nii et igal asjal on ostja, aga lihtsalt praegu peab ootama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles