Observatoorium ootab Euroopa päeva puhul külla igas eas kosmosehuvilisi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõraveres paikneva Tartu observatooriumi tegevust juhib direktorina Anu Reinart.
Tõraveres paikneva Tartu observatooriumi tegevust juhib direktorina Anu Reinart. Foto: Margus Ansu

Laupäeval toimub Tartu observatooriumis Tõraveres tasuta perepäev, millega tähistatakse Euroopa Liidu aastapäeva. Kõikidel huvilistel on võimalik tutvuda Eesti kosmosekeskuseks nimetatava observatooriumiga.

Observatooriumi direktori Anu Reinarti teatel jagub põnevaid tegevusi Euroopa Liidu Euroopa regionaalarengu fondi projektide toel rekonstrueeritud ja nüüdisajastatud peahoonesse, suure teleskoobi hoonesse ning hea ilma korral ka õuealale.

Universumi lamedusest

Peahoone suures saalis algavad igal täistunnil ettekanded. Päeva vältel arutletakse, miks kosmos on muutunud praegu nii popiks, kuidas päikesekiirgus mõjutab meie tervist ja kui lame on universum.

Suure teleskoobi tornis on 6. mail võimalik valmistada šabloonidest lihtsaimaid spektroskoope ja vaadelda spektreid, valmistada rakette ja neid lennutada või osaleda satelliidipiltide ja kaugseire töötoas. Tutvuda saab ka põhjamaade suurima teleskoobiga ning kosmosetehnoloogia laborite ja teenustega.

Väljas on võimalik osaleda maakera loopimise võistlusel, seikluslikus orienteerumismängus, joonistada kosmost, teha vaatlusi päikeseteleskoobiga või luua GPS-kujundeid - näiteks tähtkujusid.

Külla on oodatud igas vanuses kosmosehuvilised. Igaüks võib tulla oma piknikukorviga, kohapeal on avatud ka väike kohvik. Esinevad Tõravere tantsurühm, Elva linetantsu ansambel Suureline ja Tähtvere linetantsijad ning segarahvatantsurühm Vikerkaar ja tantsurühm Hõbeking. Pille Lille Muusikute Fond toob peahoonesse kuulajate ette esinema akordionist Henri Zibo.

Euroopa päev

Kõikide üle Eesti toimuvate Euroopa päeva ürituste osavõtjate vahel loositakse Euroopa päeval 9. mail välja tuhande euro väärtuses reisitšekk Euroopas reisimiseks. Selleks on vaja kohapeal täita loosikupong. 

Euroopa päev tähistab Euroopa Liidu loomist. Eesti on tänaseks olnud Euroopa Liidu liige 13 aastat. Selle aja jooksul on Euroopa Liidu struktuurifondidest rahastatud mitmeid objekte üle Eesti, sealhulgas Tartu observatooriumit.

Euroopa Liidu aastapäev on 9. mail, kuid Eestis tähistatakse Euroopa päeva tänavu 6. mail. Sel päeval avaneb kõigil Eestimaa inimestel võimalus külastada oma kodukohas ettevõtmist, mis on teoks saanud tänu Euroopa Liidule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles