Tartu kevadlaat pürib ainult kodumaise kauba pakkumise poole

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kevadlaada üks tõmbenumbreid on läbi aastate olnud istikute müük. Tänavu on taimemüüjaid laadale tulemas erakordselt palju. Pildil 2016. aasta kevadlaat.
Tartu kevadlaada üks tõmbenumbreid on läbi aastate olnud istikute müük. Tänavu on taimemüüjaid laadale tulemas erakordselt palju. Pildil 2016. aasta kevadlaat. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Laupäeval löövad Tartu südalinnas oma kauba lettidele 400 kauplejat, kel õnnestus saada müügikoht ülipopulaarsele kevadlaadale. Aina suureneva müüjate huviga laadale ei mahu enam ammu kauplema kõik, kes tahaksid.

«Tõmbame päris jõuliselt piiri, sest me lihtsalt ei mahuta kõiki kauplejaid ära,» tõdes ka Tartu linnavalitsuse ettevõtlusosakonna spetsialist Marilin Kroon. See annab aga linnale võimaluse seada pakutavale laadakaubale oma tingimusi.

Nii on Krooni sõnul varasematelgi aastatel öeldud müüjatele, et laadale on oodatud vaid kodumaine kaup. Sellest nõudest teavitamine võtab aega, ent tasapisi hakkab võõramaine kraam kevadlaadalt siiski kaduma. Kroon rõõmustas, et märgatavas tõusutrendis on eestimaise toidu pakkujate hulk.

Tänavu on laadale registreerunud tavatult palju ka istikute müüjaid, kelle kasuks räägib hilja alanud kevad. Nii et kel peenramaal veel vaba ruumi, saab kevadlaadalt hankida põnevaid taimi.

Laadamelu juurde kuulub laupäeval tants ja muusika. Linn on andnud tänavu lavaruumi eeskätt Tartus tegutsevatele tantsukoolidele, et nende õpilased saaksid näidata hooaja jooksul õpitut. Kell 12 astub lavale Eesti Laulu finalist Ariadne, kell 13 ja 15 on esinemisplats Lõõtsavägilaste päralt.

Lava lähedal seab end sisse ka OÜ Tartu Tuli, et kevadise kulupõletamise ajal pöörata  inimeste tähelepanu tuleohutusele. Kohal on korstnapühkija, kellelt saab lisaks heale õnnele hüva nõu ahjude hooldamise kohta.

17. korda peetav kevadlaat ootab eeloleval laupäeval Küüni tänaval ja raeplatsil ostjaid kell 10–17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles