Euroopa suurklubid tõid Tartusse tõelise tippjalgpalli hõngu

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiras rõõm: JK Tabasalu poisid Sepa eliitturniiri kolmanda koha karikaga.
Siiras rõõm: JK Tabasalu poisid Sepa eliitturniiri kolmanda koha karikaga. Foto: Kalle Paas

West Ham Unitedi, Schalke 04, Moskva Spartaki või Peterburi Zeniidi masti jalgpalliklubid ei satu Eestisse ja saati veel Tartusse kuigi sageli. Kuid läinud nädalavahetusel just nende klubide järelkasvu, täpsemalt U13 meeskondi Taaralinnas näha sai, kui heideldi Sepa eliitturniiri karikate nimel.

Äärmiselt tihedale mängugraafikule – turniiri esimesel päeval tuli igal meeskonnal väljakul käia üheksal korral – lisas omapoolse nüansi ilm, mis laupäeval oli külm ja vihmane. Terad eraldusid sõkaldest siiski suhteliselt selgelt: näiteks Zeniit lõpetas alagrupiturniiri nelja võidu ja kahe viigi ning väravate vahega 25:1; West Ham ja Spartak tegid omavahel viigi ning võitsid ülejäänud viis matši väravate vahega vastavalt 23:0 ja 19:0.

Neljateistkümnest turniiril osalenud meeskonnast pääsesid finaalgruppi täpselt pooled, nende seas ka kaks Eesti klubi, Viljandi Tulevik ja JK Tabasalu. Kui Tulevik kaotas finaalgrupis kõik mängud, siis Tabasalu lõpetas turniiri Spartaki ja Zeniidi järel lausa kolmanda kohaga – sealjuures tehti Schalkega 0:0 viik (alagrupis oli neid ka 1:0 võidetud) ning West Ham alistati 1:0.

Tabasalu poisse juhendav Riho Pill tunnistas ausalt, et kohati mängiti suurte vastu ka antijalgpalli, kuid see oligi nende ainus võimalus: kaitses rassida ning oodata oma võimalusi vasturünnakutel. Seal oldi aga turniiri parimaks mängijaks tunnistatud Tristan Pajo dirigeerimisel tõeliselt ohtlikud ning karistati vastased tihti ka ära.

«Eestis me niimoodi ei mängi, kuid Euroopa suurte vastu ei olnud mängu avamisel mõtet. Võimalused tekkisid ka Vene puntide vastu, kuid need jäid kahjuks realiseerimata,» märkis Riho Pill.

Turniiri korraldanud JK Tammeka pidi leppima 12. kohaga, neist kahe koha võrra ettepoole jäi teine turniiril osalenud Tartu meeskond JK Merkuur-Juunior. Tammeka U13 peatreeneri Timo Teniste sõnul näidati poistele, millisel tasemel on Euroopa tippklubide noored – kui kiirelt käisid üleminekud kaitsest rünnakule ning kui kiirelt mõeldi ja tegutseti palliga. «Selge tasemevahe tuli kohe välja, suurte vastu pidime enamjaolt tegutsema ilma pallita,» nentis Teniste.

Lisaks poiste juhendamisele jälgis Teniste pisut ka seda, mismoodi käib suurklubide mänguks valmistumine ning kuidas käituvad nende treenerid mängu ajal. «Lastel lubati mängida, sõnaliselt sekkuti vaid väikeste repliikidega, isegi Vene meeskondade treenerite puhul. Tõeline tipptase,» tõdes Teniste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles