Lumeolud seavad Maamessi löögi alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamessi korraldajad võitlevad lumega Tartus Tähtvere väljal. Et kolme nädala pärast toimuva messi välialal ei valitseks mudamülgas, tuleb juba praegu lund ära vedada.
Maamessi korraldajad võitlevad lumega Tartus Tähtvere väljal. Et kolme nädala pärast toimuva messi välialal ei valitseks mudamülgas, tuleb juba praegu lund ära vedada. Foto: Vambola Paavo/Tartu Näitused

Baltimaade suurimaks maaelumessiks valmistuv AS Tartu Näitused on hädas territooriumi katva tüseda lumekihiga. Kartuses, et enam kui poole meetrini paksuseni ulatuv lumi ei sula enne Maamessi ära, asusid korraldajad platsilt lund koristama.


Kuna messikeskuse ligi 60 000-ruutmeetrine välipind on jätkuvalt paksu lume all, otsustati tänasel erakorralisel nõupidamisel luua kriisistaap ning kaasata välialade puhastamiseks võimas koristustehnika. «Lumeuputus Tähtvere messikeskuse territooriumil on seadnud ohtu 14. - 16. aprillini toimuva Maamessi,» selgitas Tartu Näituste pressiesindaja Vambola Paavo.

Maamessi projektijuhi Margus Kikkuli sõnul veeti nädalavahetusel ära üle 2000 tonni lund. «Tänagi on lumekoristusele kaasatud võimas Kirovets tüüpi sahktraktor, kopplaadur ning mitu kallurautot. Meie eesmärk on ära vedada nii palju lund kui võimalik.»

Kikkuli kinnitusel algab juba järgmise nädala teisel poolel messiala katmine puulaastudega. Enne hakkepuidu laotamist peab maapind aga kevadpäikese ja tuulega tahenema. «Lumevedu teenib teistki eesmärki - vältida iga-aastast suurt uputust ja pori.»

Tartu Näituste tegevjuhi Alo Pettai kinnitusel on lumevedu kallis töö, kuid summadest olevat esialgu vara rääkida. «Kui vaja,  veame ära kasvõi kuus tuhat tonni. Meie jaoks on oluline, et Maamess toimub ja eksponendid on rahul,» rõhutas Pettai.

Messi korraldajad võtsid ühendust ka sünoptikutega. Tõravere vaatlusjaama ilmavaatleja Karin Veskimäe niipea lume sulamist ei luba.

«See nädal on väga talvine. Kõrgemates õhukihtides on paras ports arltilist õhku. Nädala lõpupoole on taas oodata lumelisa ja tuisku,» rääkis Veskimäe.

Erilist lootust ei andnud korraldajatele ka klimatoloog Ain Kallis, kelle sõnul on soojalaine saabumist ennustada raske. «Lumi võib veel kaua maas olla, kui miinuskraadid püsivad. Soojem periood paistab tulema järgmisel nädalal ent kaua see kestab ei tea keegi.»

Maamessi projektijuhi Margus Kikkuli hinnangul on olukord keeruline, kuid ürituse edasilükkamine nädala või paari võrra ei tulevat kõne allagi.

«Aprilli lõpus algavad juba põllutööd ning siis on maamees hõivatud. Peame pingutama,» tõdes Kikkul.

Üheksateistkümnendat korda toimivale Maamessile on registreerunud 240 eksponenti kaheksast välisriigist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles