Kallaste rahvas on reformist tüdinud, Palalt kindel ei

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigihalduse minister Mihhail Korb tegi ettepaneku liita Pala vald ja Kallaste linn eelmise aasta lõpus ühinemislepingule alla kirjutanud Alatskivi, Vara ja Peipsiääre vallaga. Tekkiva omavalitsuse nimeks peaks saama kas Peipsiääre või Kodavere vald. Nimevalik sõltub sellest, kas Pala vald liidetakse sellesse punti, sest Kodavere küla asub Pala valla territooriumil.

Juba eelmise aasta algusest saadik on Pala valla juhtkond olnud valla ühendamise ja liitmise vastu, väites, et ligi 1100 elanikuga omavalitsus saab iseseisvalt hästi hakkama. Seda arvamust peegeldasid ka üleeile lõppenud rahvaküsitluse tulemused.

Pala vallas võttis rahvaküsitlusest osa 421 inimest ehk 44,7 protsenti valla valimisealistest elanikest. Enamik neist ehk 78 protsenti vastanutest ei pooldanud Pala valla liitmist mainitud naaberomavalitsustega.

Kallaste linnas oli rahvaküsitlusest osavõtt üsna tagasihoidlik. Olgugi et seal pole veel rahvaküsitluse tulemusi ametlikult kinnitatud, teadis linnapea Gennadi Kulkov, et hääletamas käis 96 inimest ehk 14 protsenti valimisealistest elanikest.

«Me ise tegime suure töö ära, et Alatskivi, Vara ja Peipsiääre vallaga vabatahtlikult ühineda, aga nemad tõrjusid meid sellest ringist välja. Nüüd riik liidab meid sunniviisiliselt ja ühinemistoetusest jääme ilma,» oli Kulkov nördinud.

«Enamik hääletanutest oli liitmisele vastu,» sõnas Kulkov. Ta põhjendas rahva meelsust ja vähest hääletusest osavõttu sellega, et haldusreform on Kallaste rahva viimseni ära tüüdanud ning sealsed inimesed ei taha reformist kuuldagi, hääletama minekust rääkimata.

«Me ise tegime suure töö ära, et Alatskivi, Vara ja Peipsiääre vallaga vabatahtlikult ühineda, aga nemad tõrjusid meid sellest ringist välja. Nüüd riik liidab meid sunniviisiliselt ja ühinemistoetusest jääme ilma,» oli Kulkov nördinud.

Alatskivi vallavanem Andu Tõrva selgitas, et nendel on oma ühinemispartnerite, Peipsiääre ja Vara vallaga ühinemisleping juba allkirjastatud ning Pala ja Kallaste liitmine on puhtalt valitsuse pädevus.

«Meil pole siin enam midagi teha. Meie rahvas hääletas siis, kui küsimuse all oli vabatahlik ühinemine,» lisas Tõrva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles