Põlenud palveraamat sai lambanahast kaaned

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiia Nurmsalu hoiab käes põlengus kannatada saanud palveraamatut, mis on restaureeritud ning ootab vanausulistele tagasi andmist.
Tiia Nurmsalu hoiab käes põlengus kannatada saanud palveraamatut, mis on restaureeritud ning ootab vanausulistele tagasi andmist. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli raamatukogu säilitus- ja konserveerimisosakonna konservaatori-restauraatori Tiia Nurmsalu sõnul oli möödunud aasta novembris tema kätte usaldatud vanausuliste aprillikuu palveraamat saanud tule- ja veekahjustusi. Näiteks raamatu nahaga kaetud puidust kaaned oli nurkadest söestunud ning ka leheküljeservad olid põlenud.

Kuna piirissaarlaste soov oli põlengu jäljed maksimaalselt likvideerida, oli Nurmsalu sunnitud tegema selliseid valikud, mida ta tavaliselt vanade raamatute restaureerimisel ei tee. «Kuna kogu sisuploki serv oli söestunud, olime sunnitud kõik lehed natukene lühemaks lõikama,» selgitas ta.

Palveraamat pärast põlengut: söestunud kaaned ja põlenud nahk.
Palveraamat pärast põlengut: söestunud kaaned ja põlenud nahk. Foto: Tiia Nurmsalu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles