Leinajad trotsisid tihedat tuisku

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Siberi avaratel väljadel oli ilm sageli just selline nagu täna siin, märkis 62 aastat tagasi aset leidnud sündmusi meenutades Tartu Memento ühingu juhataja Enn Tarto. Tartlased kegunesid Eesti rahva kallal toime pandud kuritegusid meenutama Pepleri tänavale Rukkilille ausamba juurde.


Tarto sõnul deporteeriti pärast sõda, 1949. aasta märtsis Venemaale enam kui 20 000 eestlast. «Viidi ellu klassiviha, hävitati vastased perekonniti,» rääkis Tarto.

Oma sõnavõtus avaldas Tarto tänu neile, kes küüditatuid aitasid. Kes saatsid neile pakke ning kasvatasid üles omapäi jäänud lapsed.

Vabariigi valitsuse poolt kõnega esinenud haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ütles, et see kurb päev on mõnes mõttes ka rõõmupäev. «Rõõm, et saame tunda uhkust oma inimeste, keele ja kultuuri üle, ehkki meid püüti hävitada.»

Tartu maavanema kohusetäitja Tõnu Vesi lisas oma kõnes, et Eesti rahva kallal toime pandud kuritegu on siiani arusaamatu. Sõda oli võidetud ning hävitustöö inimeste kallal seda ootamatum.

Sõnavõtte kuulama ning hukkunuid mälestama kogunes enam kui paarsada inimest, kelle seas ka neid, kes ise Siberis käinud ja sealt tagasi tulnud.

Enn Tarto lisas, et täna on paslik meenutada ka Tartu purukspommitamist 27. märtsil 1944 ning mälestada selles terroriaktis hukkunuid.

Õhtul kell 18 jätkub leinapäev Tartu Raekoja platsil, kus noored süütavad linna keskväljakul enam kui 20 000 küünalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles