Fotod: vanast kaablirullist saab trendikas ökoahi

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jiři Krejči (vasakul) ja Olev Roots kaablirulli paika panemas.
Jiři Krejči (vasakul) ja Olev Roots kaablirulli paika panemas. Foto: Kristjan Teedema

Külma ilma trotsides toimetavad loodusehituse entusiastid täna Marja 20 hoovis, et Supilinna päevadel meisterda valmis (või peaaegu valmis) COB-tehnikas saviahi.

Ehitust juhendav Jiři Krejči rääkis, et see on tehnika, kus põhimaterjalina kasutatakse savi, liiva ja põhu segu. Kuigi ahjusid on sel viisil hõlpsam teha, võivad oskajad COB-tehnikas püsti panna kasvõi elumaja.

Taolisel moel ehitatud ahju tuleb küll kütta pikalt, vältides samal ajal ülekütmist, kuid Krejči sõnul maitsevad selles küpsetatud pitsad ja leivad hoopis teisiti – ja märksa paremini – kui elektriahjus tehtud. Umbes kolm tundi köetud ahi annab ühtlast sooja väga pikalt, neli-viis tundi. Pitsasid tasub küpsetada vahetult kütmise järel, pikemat valmimist nõudvad road võiks ahju pista pisut hiljem.

Jiři Krejči ahjule aluspõhja ladumas.
Jiři Krejči ahjule aluspõhja ladumas. Foto: Kristjan Teedema

Supilinna ehitatava ahju südamikuks sai vana kaablirull, selle alla laoti kaks kihti telliseid. Seguks on varutud ligi 300 kilo looduslikku savi, 500 kilo liiva ning üksjagu heina.

Hoov, kuhu ehitatakse, kuulub ühele Rootsis elavale inimesele, kes on seal lubanud loodusehitajatel tegutseda. Tegemist on avatud ruumiga, mis tähendab seda, et ahju valmides saavad seda põhimõtteliselt kasutada kõik huvilised. Küll rõhutas teine ehitusmees, kõrvalmajas elav Olev Roots, et kindlasti tuleks küpsetusplaan enne kooskõlastada, sest oskamatult toimides võib ahju väga kergesti katki kütta.

Mehed loodavad ahju päris valmis saada Supilinna päevade lõpuks, kuid kütma saab seda hakata umbes kuu aja pärast, seni peab see rahulikult kuivama. Küll oodatakse rahvast samasse hoovi juba laupäeval-pühapäeval, kui on avatud väike kohvik, kus pakutakse vahvleid ja kohvi.

Lauri Lepp (paremal) oli kohale tulnud lausa Tallinnast. Ta tahab näha, kuidas sellise ahju tegemine käib - ehk meisterdab ta ka ise kunagi midagi sellist valmis.
Lauri Lepp (paremal) oli kohale tulnud lausa Tallinnast. Ta tahab näha, kuidas sellise ahju tegemine käib - ehk meisterdab ta ka ise kunagi midagi sellist valmis. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles