Õpilased näitasid ülipopulaarsel matemaatikavõistlusel enneolematut taset

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Känguru matemaatikavõistluse ülesannete lahendamine Kaarli koolis Tallinnas.
Känguru matemaatikavõistluse ülesannete lahendamine Kaarli koolis Tallinnas. Foto: Erakogu

Maailma populaarseimal matemaatikavõistlusel Känguru, kus osales tänavu 22 706 Eesti last, pidid õpilased oma vanuserühma võitmiseks lahendama kõik ülesanded veatult. Tartus sai sellega hakkama viis õpilast.

«Seda pole Känguru enam kui 20 aastase staaži juures veel nähtud, et iga vanuserühma võitmiseks oli vaja perfektset lahendust,» rõõmustas võistluse korraldaja Tartu ülikooli teaduskooli matemaatikametoodik Raili Vilt.

Ehkki võidurõõmu jagus vähestele, loodab Raili Vilt, et lahendamisrõõmu ning uhkust õigesti lahendatud ülesannetest ja ka uutest teadmistest kogesid paljud.

Näiteks Tartu Miina Härma gümnaasiumi (MHG) teise klassi poiss Tommi Arula oli oma vanuseklassis üks kahest õpilasest, kes suutis ülesanded lahendada veatult. 3.-4. klassides oli maksimumtulemuse saanud õpilasi juba kümme, nende hulgas ka Tartu Aleksander Puškini kooli 3. klassis õppiv Anton Kislitsin. 9.-10. klasside arvestuses sai ainsana veatu lahendamisega hakkama Hugo Treffneri gümnaasiumi kümnendik Toomas Tennisberg.

Tartlaste jaoks tuli kõige suurem üllatus aga 11.-12. klassidele mõeldud ülesannete lahendajate seast. Nimelt said sealt maksimumpunktid kaks Tartu noormeest, kes pidanuks vanuse järgi sootuks nooremas vanuseklassis võistlema. Nendeks olid MHG üheksandas klassis õppiv Hendrik Vija ning tema kunagine koolivend, praegune treffnerist Richard Luhtaru, kes õpib kümnendas klassis.

Tänavu laekus korraldajatele 22 706 vastuselehte (401 koolist), mida on ligemale kaheksasaja võrra enam kui möödunud aastal (21 912). Kahes nooremas vanuserühmas osalesid pea pooled kõigist kaasalöönud õpilastest: pre-ekolier´e (1.-2. klass) oli 5740 ja ekolier´e (3.-4. klass) 5737. Ülejäänud õpilased jagunesid 4 vanuseklassi vahel.

Tulemuste täielikud protokollid on teaduskooli Känguru lehel saadaval 30. juunini. Sealt leiab ka tänavuse võistluse ülesanded eesti ja vene keeles ning õiged vastused.

Känguru on rahvusvahelise taustaga populaarseim matemaatikavõistlus, mida korraldatakse igal aastal märtsis enam kui 60 riigis ja millest võtab osa rohkem kui 6 miljonit õpilast, kelle tulemusi siiski omavahel ei võrrelda. Känguru ülesanded sünnivad rahvusvahelises koostöös.

Eestis korraldab Känguru võistlust Tartu ülikooli teaduskool koos Eesti matemaatika seltsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles