Tartu linnamuuseumis avatakse näitus Jaani kiriku kadunud värvidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Jaani kirik.
Tartu Jaani kirik. Foto: Kristjan Teedema

19. aprillil kell 16 avatakse Tartu linnamuuseumis uus näitus «Olev Prints ja Tartu Jaani kiriku kadunud värvid».

Näitusel esitletakse Tartu Jaani kiriku nüüdseks kadunud värve – seinamaalinguid ja skulptuuride värvilist viimistlust – läbi Olev Printsi jooniste, akvarellide ja fotode.

Kunstiajaloolane Olev Prints (1915–1996) tegeles pikemalt Jaani kiriku uurimisega 1950.–1960. aastatel. Oskusliku fotograafi ja joonistajana jättis ta oma uurimistööst maha pärandi, mis on haruldase infoallikana omandanud hindamatu väärtuse.

Tema joonised ja fotod Jaani kiriku seinamaalingutest on ainuke tänini säilinud allikas Eesti linnakirikus olnud suuremast keskaegsest maalinguprogrammist, skulptuuride värvikihtide dokumentatsioon aga suure potentsiaaliga uurimismaterjal, mis oma teostuslaadilt väärib eraldi tähelepanu.

Kuni 24. septembrini avatuks jääva näitusega käib kaasas mitmekesine programm:

* 27. aprillil kell 17 toimub linnamuuseumis näitusetund kuraator Johanna Lambiga.

* 15. mail kell 17.15 peab helilooja, teoloog ja vaimulik Mart Jaanson linnamuuseumis loengu teemal «Luterlikust koraalist laulupeoni».

* 1. juunil kell 18 räägib kunstiajaloolane Kaur Alttoa Jaani kirikus «Jaani kiriku ehitusloost».

* 15. juunil kell 17 peab konservaator Eve Alttoa linnamuuseumis loengu «Jaani kiriku skulptuuride konserveerimisest». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles