Korporatsioon Sakala soovib osta ERMi endise näitusemaja Kuperjanovi tänaval

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine ERMi näitusemaja Kuperjanovi tänaval.
Endine ERMi näitusemaja Kuperjanovi tänaval. Foto: Margus Ansu / Postimees

Korporatsioon Sakala soovib osta Riigi Kinnisvara ASilt enampakkumise ja läbirääkimiste käigus Tartus Kuperjanovi 9 asuva endise Eesti Rahva Muuseumi näitusemaja, mille hinnaks on üle poole miljoni euro. Hoone ostmisest on huvitatud ka Tartu linn.

Korporatsioon Sakala vilistlaskogu esimees Mihkel Stamm märkis, et Kuperjanovi tänaval asuv endine ERMi näitusemaja on korporatsioon Sakala ajaloolise Tartu konvendihoone naabermaja, eelmise sajandi alguses kuulus see krunt korp! Sakalale ja tema liikmetele, seega soovib korporatsioon taastada ajaloolise järjepidevuse.

«Kavatseme investeerida hoone kordategemisse ning soovime sõlmida Tartu linnaga pikaajalise rendilepingu maja kasutamiseks. Kuna Tartu linn oli ka ise huvitatud hoone ostust, siis pakume linnale võimalust võtta hoone rendile, et seal saaksid hakata tegutsema Tartu sotsiaal- ja kultuuriasutused,» lausus ta.

Korporatsioon Sakala konvendihoone Veski 69 on muinsuskaitse all ning korporatsiooni huvi on, et säiliks selle ajaloolise hoone ümbrus ja et linn ei ehitaks sinna lisaks uusi maju, nagu kavandatakse Tartu linna üldplaneeringus.

1911. aastal valminud juugendstiilis konvendihoone projekteerisid Sakala tellimusel tuntud Soome arhitektid Armas Lindgren ja Wivi Lönn. Teine ja ainuke näide 1910. aastate Soome arhitektuurist Eestis on sama tandemi projekteeritud Rahvusooper Estonia hoone.

Hoone ehitati arhitekt Ain Amjärve projekti järgi aastal 1964 Tartu raudteelaste klubile, aastast 1993 tegutses seal ERMi näitusemaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles