Ülikooli muuseum avab uue aastanäituse, mille keskmes on erilised ja luksuslikud leiud

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomkirikust leitud hiliskeskaegse brokaatpaela koopia.
Toomkirikust leitud hiliskeskaegse brokaatpaela koopia. Foto: Jaana Ratas

Tartu ülikooli muuseumi varakambris avatakse selle nädala kolmapäeval, 12. aprillil uus aastanäitus «Toomkiriku hiilgus», mis keskendub Vana Liivimaa võimsaimale katedraalile ja selle arheoloogilisele pärandile.

Näituse kuraator Kerttu Palginõmm märkis, et uue ekspositsiooni teevad erakordseks toomkirikust leitud luustikud, mis annavad aimu nii kõrgete vaimulike kui ka ülikute harjumustest ja muredest. Erilise tähelepanu all on toomkirikust leitud kuldkangas ja siid, mis olid kõige hinnalisemad tekstiilid keskajal.

Ühe tähtesemena on külastajatele imetlemiseks välja pandud Tallinna rae varade hulgast pärinev 15. sajandi pross, mis annab tunnistust kallihinnalise kullassepakunsti jõudmisest Liivimaale.

Väljapanek vahendab arheoloogide, ajaloolaste ja kunstiajaloolaste kõige värskemaid teadmisi toomkirikust ning sellega kaasnevad erilised Hullu Teadlase eksperimendihommikud kogu perele.

Eksponeeritud esemed pärinevad peamiselt Tartu ja Tallinna linnamuuseumi kogudest. Näitus on uudistamiseks väljas tuleva aasta 14. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles