Lapsevanemad kardavad Pühajärve põhikooli sulgemist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühajärve põhikool
Pühajärve põhikool Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Pühajärve põhikooli hoolekogu juht ja lapsevanemad kardavad, et Otepää vallavalitsus tahab kooli neljapäevasel volikogu istungil vastu võetavate õigusaktidega sulgeda, samas rõhutas Otepää vallavalitsuse pressiesindaja Monika Otrokova, et sellist päevakorrapunkti homse volikogu istungi päevakorras pole.

Otepää vallas on võimul Reformierakonna juhitud valitsusliit. Vallavolikogu esimees on Aivar Nigol, vallavanem on Andres Visnapuu. Praegune võimulepe kehtib alates maist 2010.

Haridusminister toetab kooli jätkamist

«Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas avaldas Otepää vallajuhtidele saadetud kirjas kahetsust, et Otepää volikogu kavatseb sulgeda elujõulise ja lastevanemate hulgas hea mainega Pühajärve põhikooli, minister Lukas toetab Pühajärve kooli jätkamist ning soovib kõigile kodukoha kooli eest seisvatele inimestele jõudu,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva Postimees.ee'le.

Minister meenutas, et veel mõni aeg tagasi tegid vallajuhid etteheiteid Pühajärve koolijuhile ja kinnitasid, et seda on vaja kooli juhtimise parandamiseks ja kooli sulgemise kavatsust neil ei ole. «Tänaseks on aga selgunud, et kogukond tundis nende sõnade taga väga õigesti ära vallavõimu tegelikud eesmärgid,» kirjutas minister Lukas. «Koolivõrgu ümberkorraldamine eeldab alati põhjalikku analüüsi, kuid lisaks selle ka avalikke arutelusid ning kõikide huvigruppide esindajate kaasamist ja nende ettepanekutega arvestamist.»

Minister ei sea kahtluse alla Otepää vallavolikogu siirast soovi panustada tulevikus rohkem Otepää gümnaasiumi tugevdamisele, seda enam, et vastavalt seadusele on kooli tegevuse lõpetamine kooli pidaja pädevuses. Samas ei pruugi loodetavat eesmärki siiski saavutada, sest ümberkorraldused tehakse suure osa kogukonna huve eirates. Seni valminud koolivõrgu analüüsid näitavad selgelt, et inimesed teevad oma laste nimel jõulisi valikuid, lähtudes eelkõige õppe kvaliteedist ja õppekeskkonna sobivusest just nende lastele ning omavalitsuse soov siduda lapsevanemaid kooli valikul vaid ühe kooli külge on tänapäeva liikumisvõimalusi arvestades tihti lootusetu ja kujuneb enesepetuks.

Otepää vallavalitsuse pressiesindaja Monika Otrokova rõhutas, et otsuseid kooli suhtes saab teha kooli pidaja ehk vallavolikogu. Ta juhtis tähelepanu, et volikogu neljapäeval, 24. märtsil toimuva istungi päevakorras seda küsimust pole. Küsimust, kas vallavalitsus on Pühajärve põhikooli sulgemise küsimust arutanud ja kas see võib kerkida päevakorda mõnel järgmisel vallavolikogu istungil, keeldus ta kommenteerimast.

Põhikooli hoolekogu juht: vallavalitsuse eesmärk on kool igal juhul sulgeda!

Pühajärve põhikooli hoolekogu esimees Rain Kimmel kirjutas spetsiaalses ajaveebis puhajarve.blogspot.com teisipäeval, 22. märtsil, et 17. märtsil teavitas Otepää vallavalitsus, et Pühajärve põhikooli jätkamine käib vallale üle jõu, kuna vald ei suuda tagada koolile rahalisi vahendeid ning ohuks võib saada tulevikus kvaliteedi langemine, kui õpilaste arv koolis väheneb. Seega võetakse vastu otsus Pühajärve põhikool sulgeda.

Kooli lapsevanemad ning õpetajad on seisukohal, et ülaltoodud väited ei ole piisavalt põhjendatud.

Kimmel kirjutas ajaveebis, et kuna vallas tegutseb ka Otepää gümnaasium, mille huvides on suurendada oma õpilaste arvu nii põhikoolis kui gümnaasiumis, püütakse seda saavutada eelkõige Pühajärve põhikooli sulgemise abil ning pööratakse seetõttu vähem tähelepanu oma kooli arendamisele ja perspektiividele.

«Alates 2010 aasta suvest, tegeleb Otepää omavalitsus eesmärgiga igal juhul kool sulgeda, kasutades selleks poliitiliselt kallutatud tellimustöid (Otepää valla haridusvõrgustiku arengukava, mille varjatud eesmärgiks oli saada dokument, mis põhjendaks kooli sulgemise vajaduse), lastevanemate mõjutamisi ning muid demagoogilisi võtteid. Kogukonna ega Pühajärve kooli lapsevanemate huve ei ole arvestatud, ainuüksi haridusvõrgustiku arengukavale esitatud 53 ettepanekust jäeti enamus arvesse võtmata ega ole algatatud mingisugust arutelu valla hariduse teemadel,» sõnas Kimmel.

Lapsevanemad kardavad homselt volikogu istungilt põhikooli sulgemisotsust

Kooli lapsevanemate täna pärastlõunal avaldatud pressiteates väidetakse, et homsel Otepää vallavolikogu istungil soovitakse läbi suruda otsus sulgeda Pühajärve põhikool. Lapsevanemate arvates ei ole kooli sulgemise otsus õige. Vallavõim toob nende sõnul kavandatava otsuse aluseks haridusvõrgu arengukava, mis ilmselgelt algatatigi eesmärgiga, et sinna sisse kirjutada võimalus põhikooli sulgemiseks. Lapsevanemate sõnul täiesti ootamatult on homse istungi päevakorras ka punkt liita kõik Otepää valla lasteaiad. Lapsevanemate väitel pole seda küsimust haridusvõrgu arengukava koostamise käigus mitte kunagi arutatud.

Nimetatud arengukava koostamisel osalesid ka põhikooli lapsevanemate eestseisus ja õpetajad, aga nende poolt tehtud olulisi ettepanekuid ei arvestatud. Lapsevanemad on palunud vallavolikogul mitte vastu võtta otsust kooli sulgemise kohta ega kinnitada Otepää valla haridusvõrgu arengukava, milles nähakse ette Pühajärve põhikooli ühendamine
Otepää gümnaasiumiga. Tegu on nende hinnangul taandarengukavaga valla maapiirkonnas elavate inimeste jaoks.

Täna tegi põhikooli toetava avalduse ka vallavolikogus opositsioonis oleva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Valga piirkonna juhatus, avaldades toetust Pühajärve põhikooli
säilimisele. IRLi Valga piirkonna juhatus on teadlik õpilaste arvu vähenemisest, kuid leiab, et Valgamaa suuruselt teise põhikooli pidamine ei käi Otepää vallale üle jõu.

IRLi kuuluva vallavoliniku Jaanus Barkala arvates on Pühajärve põhikool väga tugev ning tuleb teha kõik võimalik, et lastevanematel oleks võimalik valida piirkonnas erinevate koolide vahel. Barkala hinnangul on küsimus proriteetides ja kohalike poliitikute valikutes. «Otepää kas loobub koolist või siis ei loobu,» ütles ta.

Maapõhikoolide alleshoidmisel on haridusministeeriumi teatel oluline regionaalpoliitiline tähtsus, et vältida põhikooliõpilaste ja koos nendega tervete perekondade maalt suurematesse linnadesse liikumise lainet. Mitmed uuringud näitavad, et väikeste maapõhikoolide õpilased puuduvad vähem, on hea õppeedukusega, võtavad paremini osa ühisüritustest, sooritavad vähem pahategusid, vähem esineb käitumis- ja vägivallaprobleeme. Pealegi on ühel maapiirkonna koolil kogukonnakeskusena palju suurem roll, kui olla lihtsalt õppe- ja kasvatusasutus.

Riiklik hariduspoliitika toetab tugevate maapõhikoolide püsimist läbi riikliku rahastamismudeli. Pühajärve põhikool oma 87 õpilasega kuulub tänastes oludes kindlalt tugevate keskmise suurusega maapõhikoolide hulka, kusjuures sündivuse näitajate alusel võib eeldada kooli õpilaste arvu kasvu. Kõike seda arvestades vastab Pühajärve põhikool riikliku rahastamismudeli tingimustele ja selle kooli sulgemine ainult majanduslikel kaalutlustel ei ole põhjendatud. Muidugi peab vald kaaluma oma rahalisi võimalusi, kuid ühe tugeva maakooli sulgemine kulude kokkuhoiu saavutamiseks ei ole õige samm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles