Linn nõuab vanade garaažide teisaldamist

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivilinnas elav Nikolai Ljutov pani oma kaks garaaži Tamme staadioni kõrvale raudtee äärde püsti 20 aastat tagasi, kui ta töötas veel raudteel. Linna nõue garaažid 1. maiks ära viia tuli talle aga halva uudisena.
Kivilinnas elav Nikolai Ljutov pani oma kaks garaaži Tamme staadioni kõrvale raudtee äärde püsti 20 aastat tagasi, kui ta töötas veel raudteel. Linna nõue garaažid 1. maiks ära viia tuli talle aga halva uudisena. Foto: Margus Ansu

Linn nõuab Tartus Tamme staadioni kõrval asuvale raudteeäärsele maaribale ebaseaduslikult paigaldatud plekkgaraažide äraviimist, kuna alale on plaanis rajada staadionit teenindav autoparkla.     


Linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgensoni sõnul asub linnale kuuluval krundil 44 garaaži, mis tekkisid sinna paarkümmend aastat tagasi. «Varem oli see raudteele kuuluv riigi reservmaa, aga eelmisel aastal sai linn selle endale ning mingit õiguslikku alust nendel garaažidel ei ole,» selgitas Jürgenson.

Kuna linnal pole garaažiomanike kontaktandmeid, avaldati nädala alguses Postimehes kuulutus, mille järgi nõuab linnavalitsus ebaseaduslikult paigaldatud garaažide teisaldamist hiljemalt selle aasta 1. maiks. Vastasel juhul veab linn garaažid ise minema ning esitab omanikele hiljem teisaldamis- ja utiliseerimiskulude kohta nõude, on teates kirjas.

«Praegu on oluline see info teada anda ja eks siis hakkame saama tagasisidet,» lausus Jürgenson. Ta ei julgenud pakkuda, kas omanikud võiks olla enamasti tammelinlased.

«Tavaliselt veeti sellised plekkgaraažid sinna, kuhu oli võimalik. Need võivad suuresti olla ka Annelinna inimeste omad,» lausus Jürgenson ning oletas, et mingil määral võisid omanikud olla raudteega seotud.

Halb uudis

Tartu Postimehega suhelnud kahe garaaži omanik Nikolai Ljutov kuulis linna teisaldamisnõudest alles eile ajakirjaniku käest ning muutus seepeale üsna pahaseks.

«Kuhu ma selle praegu talvel viin? Mul on vaja ju mingi alus alla teha, aga kuhu ma need prussid praegu panen,» esitas Ljutov küsimusi ning oli veendunud, et linn on omanikele liiga vähe aega andnud.

«Nii järsku käib see asi. Sügisel uurisin ja siis ei öeldud midagi. Aga nüüd annavad käsu kätte nagu sõjaväes ning keegi ei aita. Inimesed ise ju ei saa neid ära viia. Esiteks polegi kuhugi viia ja teiseks on äraviimine keeruline,» rääkis Ljutov, kes tõi oma garaažid sinna 20 aastat tagasi ning oli üks esimesi.

Mehe väitel sai ta selleks loa tolleaegselt Tartu raudteejaama direktorilt ning vastav paber olevat tal siiani olemas. Kuigi Ljutov elab Kivilinnas, käib ta Tamme staadioni garaažide juures pea iga päev.
Suur probleem

«Kusagil on vaja ju autot remontida,» ütles Ljutov ning oli veendunud, et linna nõue tekitab ka teistele garaažiomanikele palju probleeme. «Aina pressivad peale, aga kas linn ka mingit abi annab?»

Jürgensoni sõnul seisavad garaažid linna maal siiski õigusliku aluseta. «Kindlasti võis mõni meister sinna omal ajal mingi joone tõmmata ja öelda, et pange siia nüüd oma garaaž, aga ei saa öelda, et need on seaduslikud,» lausus linnavarade osakonna juhataja.

«See teema tõusetub iga kord. Keegi arvab, et keegi teine peaks tema eest need tegevused ära tegema, aga päris nii see ikka ei ole. Kui teatud vara asub ebaõiges kohas, siis tuleb see teisaldada ja utiliseerida. Kas kuus nädalat on piisav aeg, on eraldi küsimus,» ütles Jürgenson ning lisas, et linn on avatud ettepanekutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles