Noored kutsuvad küüditatuid meenutama

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukkilille mälestuskivi juures meenutati küüditatuid ka eelmisel aastal.
Rukkilille mälestuskivi juures meenutati küüditatuid ka eelmisel aastal. Foto: Margus Ansu

Küüditamise mälestuspäeval, reede õhtul kell kuus võivad kõik sunniviisiliselt Siberisse sõidutatud inimeste mälestuseks süüdata oma küünla Tartus Raekoja platsil ja Tallinnas Vabaduse väljakul.


Samal ajal süütavad küünlad ka Eesti seltside ühendused välisriikides. «Küünlaid süüdates mõtleme hetkeks elu põhiväärtustele,» ütles mälestuspäeval küünalde süütamise eestvedaja, noor õpetaja Tanel Tsirgu. «Hoiame elavana mälestust süütute inimeste kallal toime pandud  kuriteost, et küüditamised ei korduks enam kunagi.»

Küünalde süütamist Eesti kahes suuremas linnas 25. märtsi õhtul korraldavad MTÜ Tulipisar, Eesti Üliõpilaskondade Liit, Eesti Õpilasesinduste Liit ja Eesti Noorteühenduste Liit. Korraldajad paluvad Tartu Raekoja platsile ja pealinna Vabaduse väljakule tulevatel inimestel oma küünla kaasa võtta.

Sama päeva esimesel poolel ootab ka Tartu Memento tartlasi küüditatuid mälestama Pauluse kirikusse ja Rukkilille mälestussamba juurde.

Nõukogude Liidu võimud küüditasid 1949. aasta märtsi viimastel päevadel Eestist ligi 20 000 inimest Venemaale Siberisse. Noorim küüditatu oli teadaolevalt kolmepäevane Anne Ojaäär Hiiumaalt ja vanim 95-aastane Maria Räägel Abja vallast. Esimene ešelon 992 inimesega läks sihtkohta teele Tapa raudteejaamast 26. märtsil 1949 kell 12.32.

Tartust lahkus viimane ešelon pikale teele 30. märtsil 1949. Märtsiküüditamise ajal toppisid küüditajad ülikoolilinnast Siberisse sõitnud rongidesse ligi 3400 tartlast ja tartumaalast.

Mälestuspäev
• 25. märtsil kl 12 ootab Tartu Memento ülikoolilinna rahvast Pauluse kirikusse leinajumalateenistusele.
• Kl 13 algab leinamiiting Rukkilille mälestuskivi juures Riia tänava kõrval.
• Kl 18 võivad kõik Raekoja platsil süüdata küüditatute mälestuseks oma küünla.
Allikad: Memento, MTÜ Tulipisar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles